Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 15 novooboljelih od koronavirusa, četiri osobe preminule

U Hrvatskoj 15 novooboljelih od koronavirusa, četiri osobe preminule

Prema podatcima od ponedjeljka, u Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 2062 osobe zaraženih koronavirusom, a 1298 osobe su ozdravile. Dosad je preminulo 67 osoba, a napravljeno je 34.476 testova, od čega 899 u posljednja 24 sata.

– Hospitaliziranih je 18 manje, što znači da ih je ukupno 269 pacijenata. 19 ih je na respiratoru. 1288 osoba je ozdravljeno, što je u posljednja 24 sata 56. Nažalost, 4 su preminule osobe. Ukupan broj ih je 67 – rekla je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ispričao je više o drugoj fazi ublažavanja mjera.

– U drugoj fazi koja počinje za nekoliko dana, 2. svibnja za vjerske obrede, 4. svibnja za obrtnike uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt s klijentima i zdravstveni sustav. Napravili smo draft pa i za treću fazu. U fazi smo komunikacije s ljudima koji to provode. Mogli bismo to objaviti danas, ali najverojatnije ćemo sutra – iznio je Capak.

– Ponovno pooštravanje mjera ne ovisi o broju novozareženih, nego i o brojnim drugim trendovima – naglasio je.

Istaknuo je da je održan sastanak s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Svi detalji preporuka za rad škola, bit će dostupni u četvrtak te ima vremena za prilagodbu do 11. svibnja, istaknuo je.

Također, oko 11. svibnja, kad bude početak treće faze, razmotrit će se sustav e-propusnica.

– Nema potrebe da se bilo što dotad mijenja – naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da je cilj ‘da se normalizira što više toga. To će ovisiti i o epidemiološkoj slici’.

– Ovu fazu trebamo proći na način da dođemo do većeg popuštanja mjera. Ako budemo držali povoljnu epidemiološku situaciju, omogućit će nam da nakon treće faze idemo prema još većim popuštanjima – poručio je Božinović.

Postoji li mogućnost da koronavirus postane sezonska bolest poput gripe, odgovorila je ravnateljica Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’, Alemka Markotić:

– To je ozbiljna mogućnost. Virusi se mogu javljati sezonski svake godine, a može se javljati povremeno svakih nekoliko godina kad se stvore epidemiološki uvjeti. Virus Zapadnog Nila imamo svako dvije tri godine, nakon što ga nismo imali 70 godina. Zenga virus se pojavio 2010. godine, ‘projurio’ je kroz mediteranske zemlje nakon dugo godina. Ovo bi mogao biti regularni sezonski virus koji će se javljati svake godine.

U svezi održavanja misa Capak je ponovio: ‘Mi dajemo samo upute i preporuke’.

– Onaj tko provodi djelatnost, sam će organizirati nadzor. Što se tiče misnog slavlja, osobe sjede na jednom mjestu. Što se tiče misnog slavlja, osobe trebaju biti socijalno distancirane. Potrebno je samo napisati neke detalje i kako će se provoditi – kazao je Capak.

– U svim zatvorenim prostorima, gdje je više ljudi, postoji rizik. Može se smanjiti higijenom i socijalnim distanciranjem što ćemo propisati i nadam se da će biti poštivano tijekom misnih slavlja – dodao je.

Inače, Italija je zabranila misna slavlja.

– Slovenija je dva dana nakon nas odlučila dopustiti misna slavlja. Italija se na to odlučila zbog loše epidemiološke slike. Mi smo za faznost, postepenost i oprez – rekao je Capak naglašavajući kako su stavili neke stvari u balans.

– Sve smo stvari stavili na vagu. Epidemološka situacija će sve pokazati – naglasio je.

– Nisam politička osoba i zadržavam privatnim pravom da izražavam jesam li pripadnik osobe ili nisam – istaknuo je Capak po pitanju njegovog članstva u HDZ-u.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist