Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 11 novooboljelih, tri osobe preminule. Ukidaju se e-propusnice

U Hrvatskoj 11 novooboljelih, tri osobe preminule. Ukidaju se e-propusnice

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 11 novozaraženih koronavirusom. Izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nažalost preminule su tri bolesnice u Koprivnici s kroničnim bolestima te je ukupno preminulo 90 osoba. Ukupno je zaraženo 2187 osoba, a testirano je 44.886. Iz samoizolacije je od današnjih 11 novozaraženih osam osoba. Devet ih je iz Splitsko-dalmatinske županije. Na Braču je osam novih pozitivnih i svi su blažih simptoma.

-Dan smo prije treće faze popuštanja mjera – rekao je ministar Davor Božinović. Dodao je kako se omogućava okupljanje do 40 osoba, rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata, održavanje proba i umjetnika u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama, održavanje treninga svim sportašima, rad teretana i sportskih i fitness centra od 13. svibnja, a od 18. svibnja otvaraju se bazeni. Stavlja se izvan snage odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta. No, odluka se opet može aktivirati, naglasio je.

-Mijenja se i odluka o organizaciji javnog prometa te se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, željeznički promet te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet – rekao je Božinović.

-Moramo biti svjesni da se radi o novom normalnom – rekao je dalje dodavši kako je pred nama razdoblje za koje nemamo usporednih pokazatelja.

-Jedino je izvjesno jest da je interes svih nas da faza normalizacije ide u smjeru sve većeg povratka na djelovanje kako je to bilo prije, a sve kako bismo izbjegli situacije kojima i sada svjedočimo na Braču – rekao je Božinović.

-Ako se svi budu držali mjera, ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost – rekao je ministar Božinović odgovarajući na pitanje o jučerašnjoj odluci o otvaranju granica.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata nedjeljom?

-Rade nedjeljom – odgovorio je Božinović.

Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorio je kako je dobro da se nedjeljom može popiti kava.

-Produžili smo radno vrijeme, a na drugoj strani smo htjeli oduzeti dio tog radnog vremena i dogovorili smo se da to bude nedjelja, a poslodavci sad traže da se nedjelja vrati. Htjeli smo smanjiti mobilnost. Za ugostiteljske objekte smatramo da nema velike mobilnosti kao što je to za trgovine – rekao je Capak.

Moraju li se Hrvatski iz Velike Britanije testirati kod dolaska u Hrvatsku?

-Kad govorimo o hrvatskim državljanima pa i o stranima s gospodarskim interesom, nema nikakve razlike – rekao je Božinović. Ministar Beroš rekao je kako se u ovom trenutku ne planira uvođenje posebnog testiranja. Sve ovisi o situaciji u svijetu.

-Propisali smo stroge upute kako se osobe koje dolaze u Hrvatsku moraju ponašati, iako nismo propisali mjeru samoizolacije – rekao je dalje Capak.

Od 13. svibnja otvaraju se teretane, mogu li sportaši bez obzira na kategoriju trenirati?

-Od ponedjeljka mogu svi trenirati na otvorenom, a od 13. se otvaraju i zatvoreni objekti pa i teretane i fitness centri – odgovori je Capak.

Hoće li do izbora biti ukinuta zabrana rada nedjeljom? 

-Nemam komentar jer se time ne bavimo niti znamo kad bi se izbori mogli organizirati. Nedjelja je logičan dan u kojem najveći broj članova obitelji ne radi i to je dan kad se najviše može učiniti kako bi se postigao cilj da se jedan dan u tjednu manje krećemo – rekao je ministar Božinović.

Tko će procjenjivati imaju li osobe koje ulaze u Hrvatsku dovoljno valjan razlog?

-Neće se dopustiti ulazak bez valjanog razloga. Granična policija na temelju detaljnih uputa će kao i uvijek, jer to je njen posao, procjenjivati opravdanost ulaska u RH. Za sve slučajeve otvorena je posebna mail adresa gdje se građani i stranci mogu unaprijed informirati o tome ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH – rekao je ministar Božinović.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist