Aktualno

TUŽNO SJEĆANJE Prošlo je 30 godina od potonuća Aurore

Na današnji dan prije 30 godina dogodila je jedna od najvećih katastrofa u modernoj povijesti Dubrovnika – sudar broda Aurora i trajekta Ilirija, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u grušku luku. Sudar se dogodio u 16.43 sata.

Manja Aurora, tada u vlasništvu Atlasa, u trenu je potonula, a poginulo je i deset putnika, od kojih troje djece. Plovila je na ruti između grada i tada još uvijek okupiranog Cavtata.

Poginuli su Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum. Do današnjeg dana nitko nije odgovarao za njihovu smrt.

Zastrašujuće fotografije havarije slikao je fotograf Darko Vrbica, koji je u trenutku tragedije bio putnik na Jadrolinijoj Iliriji.

Potonuće Aurore obilježit će se u Luci Gruž u 16 sati i 43 minute polaganjem vijenaca za stradale uz molitvu, a otkrit će se i spomen ploča poginulima na zgradi Lučke uprave. Spomen ploču otkrit će gospođa Luce Popović koja je bila sudionik pomorske nesreće i predstavnica Crvenog križa 1992.

Pročitajte još

VREMENSKA PROGNOZA Pripremite ombrele, mogući pljuskovi s grmljavinom

Dulist

ŠTO TREBATE ZNATI? Od ponedjeljka počinju prijave za upise u srednje škole

Dulist

Franković o glazbi u povijesnoj jezgri: ‘Ne ubijam glazbu, ubijam gramzljivost i mahnitost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija