Aktualno

TUŽNO SJEĆANJE Prošlo je 30 godina od potonuća Aurore

TUŽNO SJEĆANJE Prošlo je 30 godina od potonuća Aurore

Na današnji dan prije 30 godina dogodila je jedna od najvećih katastrofa u modernoj povijesti Dubrovnika – sudar broda Aurora i trajekta Ilirija, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u grušku luku. Sudar se dogodio u 16.43 sata.

Manja Aurora, tada u vlasništvu Atlasa, u trenu je potonula, a poginulo je i deset putnika, od kojih troje djece. Plovila je na ruti između grada i tada još uvijek okupiranog Cavtata.

Poginuli su Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum. Do današnjeg dana nitko nije odgovarao za njihovu smrt.

Zastrašujuće fotografije havarije slikao je fotograf Darko Vrbica, koji je u trenutku tragedije bio putnik na Jadrolinijoj Iliriji.

Potonuće Aurore obilježit će se u Luci Gruž u 16 sati i 43 minute polaganjem vijenaca za stradale uz molitvu, a otkrit će se i spomen ploča poginulima na zgradi Lučke uprave. Spomen ploču otkrit će gospođa Luce Popović koja je bila sudionik pomorske nesreće i predstavnica Crvenog križa 1992.

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist