Aktualno

Za ‘zebru’ na ‘Nunci’ skoro pola milijuna kuna

Za ‘zebru’ na ‘Nunci’ skoro pola milijuna kuna

Predviđena vrijednost izrade pješačkog prijelaza na Nuncijati je 490 tisuća kuna, a predviđeni rok izvođenja radova trebao bi biti 30 dana. Ovo su samo neke od informacija koje smo dobili od Hrvatskih cesta, a nakon što smo im postavili upit vezan za rješavanje velikog prometnog problema u ovom gradskom naselju. U tijeku je, kako kažu, postupak nabave. Do tada, građani će i dalje pretrčavati cestu ‘s glavom u torbi’. Pitanje uređenja pješačkog prijelaza na Nuncijati ponovno se pokrenulo krajem prosinca prošle godine na Gradskom vijeću. Gradonačelnik Mato Franković tada je odgovorio da je Prometni fakultet izradio tri rješenja. Odabrano je, Franković je istaknuo, najkvalitetnije rješenje koje obuhvaća izradu semafora i dvije zebre kako bi pješački promet bio što sigurniji.
—Dokumentacija je poslana u Hrvatske ceste te je u okviru financijskog plana za iduću godinu stavljen kao prijedlog izrada semafora i nogostupa te se očekuje vrlo skoro i nabava za ovo prometno rješenje. Ovo je privremeno rješenje – naglasio je tada. Četiri mjeseca nakon toga, nema ocrtane ‘zebre’ u naselju Nuncijata. Ishođene sve suglasnosti Iz Grada Dubrovnika u odgovoru za DuList ističu kako su sve suglasnosti neophodne za realizaciju projekta označavanja pješačkog prijelaza u naselju Nuncijata ishođene. To uključuje, navode dalje, suglasnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova. Kažu i kako su u stalnoj komunikaciji s predstavnicima Hrvatskih cesta. U tijeku je i postupak prikupljanja ponuda za radove na uspostavi pješačkog prijelaza koji provode Hrvatske ceste.
—Po završetku predmetnog moći će se zaključiti ugovor s odabranim ponuditeljem za realizaciju projekta – rekli su u odgovoru. Hrvatske ceste, državna tvrtka koja se bavi upravljanjem, građenjem i održavanjem državnih cesta naveli su kako je izrada pješačkog prijelaza na Nuncijati uvrštena u plan nabave za ovu godinu.

A Dubrovnik ceste?
—Uprava Hrvatskih cesta d.o.o. sukladno predviđenoj zakonskoj proceduri donijela je odluku o uvrštenju u plan nabave za 2022. godinu izradu pješačkog prijelaza u naselju Nuncijata prema projektnoj dokumentaciji dostavljenoj od strane Grada Dubrovnika. Predviđena vrijednost je 490.000,00 kuna, a predviđeni rok izvođenja radova je 30 dana. Hrvatske ceste su nastavno na isto, pokrenule postupak nabave, koji je u tijeku. Po završetku istog moći ćemo ustupiti informacije o izvođaču, ugovornoj vrijednosti te datumu uvođenja u posao – objasnili su. Zanimalo nas je i jesu li se predviđeni radovi mogli dodijeliti tvrtki Dubrovnik Ceste koja ima godišnji ugovor s Hrvatskim cestama za radove na magistrali? Kako kažu, predviđeni projekt nije dio redovnog održavanja cesta. Za to, navode dalje, Dubrovnik ceste imaju potpisan ugovor s Hrvatskim cestama te ‘sukladno navedenom i ne može biti izveden u sklopu istog’.

‘U igri’ je bio i pothodnik
Već godinama, dolazak do Nuncijate za pješake izgleda kao ‘prava lutrija’. Prelasci na drugu stranu ceste nekad se čine nemogućima, a to legalno napraviti ne dolazi u obzir jer nigdje od Mosta dr. Franja Tuđmana pa do same Nuncijate nema ocrtanog pješačkog prijelaza. Pisali smo tako, među ostalim, u reportaži iz 2019. godine. Stanovnici hodaju uz cestu, a vozila ih redovno zaobilaze i sviraju im ne bi li ih upozorili da pripaze. Riječ je, naime, o magistrali, svako malo negdje je zavoj u kojem automobili ‘projure’ tik do pješaka. Dosta njih ne poštuje ograničenja brzine. Na magistrali je i jako bučno pa osim što se zbog nepreglednosti uopće ne može vidjeti ide li vam automobil iz oba smjera ususret, ne može ga se također ni čuti. Ne možemo ni zamisliti kako je malodobnoj djeci koja svaki dan pretrčavaju magistralu nekoliko puta. Tada su nam se požalili stanovnici kako stalno šalju apele, a rješenja nema. I kako su im godinama obećavali pothodnik. Od pothodnika ništa. Možda se u ovoj godini iscrta ‘zebra’.

Objavljeno u tiskanom izdanju 27. travnja 2022.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist