AktualnoUrednički izbor

Sezona s više od dvije tisuće radnika iz BiH, Sjeverne Makedonije, Nepala, Filipina…

Sezona s više od dvije tisuće radnika iz BiH, Sjeverne Makedonije, Nepala, Filipina...

Turizam je napokon krenuo, predsezona je u tijeku, a potraga poslodavaca za radnom snagom, posebno onom turističkog karaktera nastavlja se u punom jeku. Već tjednima svjedočimo gužvama ispred zgrade Policijske uprave na Ilijinoj Glavici kamo poslodavci dolaze kako bi zatražili dozvole za boravak i rad stranih državljana. Prema podacima koje su DuListu dostavili iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, od početka 2022. do 22. travnja Policijskoj upravi obratila su se 444 poslodavca sa zahtjevima za izdavanje dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja. Od početka godine do navedenog datuma obrađeno je i izdano 2178 dozvola za boravak i rad, istaknuli su nam iz Policije. Najveći broj stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Nepala, Srbije, Filipina, Albanije i ostalih zemalja. S obzirom na gužve kojima svjedočimo ispred Policijske uprave na Ilijinoj Glavici, zanimalo nas je i u kojem su razdoblju policijski službenici zaprimili najviše zahtjeva. — Ako usporedimo isto razdoblje u protekle tri godine i u ovoj godini, najviše zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad zaprimljeno je u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 22. travnja 2022. i to 3442 zahtjeva do danas – naglasili su za DuList iz Policijske uprave.

Test tržišta
Međutim, kada poslodavci žele zaposliti nekoga od radnika iz stranih zemalja, osim podnošenja zahtjeva na Policiji, dužni su najprije se javiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji će provoditi test tržišta rada, odnosno, obavit će pronalazak radne snage na domaćem tržištu rada. Test tržišta rada ne mora se tražiti u slučaju produljenja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje. Ne mora ga se zatražiti ni provesti ni u slučaju deficitarnih zanimanja prema listi Upravnog vijeća HZZ, kao ni zapošljavanja državljanina treće zemlje u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu do 90 dana tijekom kalendarske godine i u slučaju dozvola za boravak i rad koje se izdaju sukladno članku 110. Zakona, a odnose se na ključno osoblje u trgovačkim društvima, osobe s EU plavom kartom, osobama premještenim unutar društva i slično. Iz područnog ureda Dubrovnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknuli su za DuList kako su 382 poslodavca u prva tri mjeseca 2022. godine podnijela ukupno 2103 zahtjeva za davanje mišljenja za zapošljavanje državljana treće zemlje i to najviše za zanimanja iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma te graditeljstva.
—Od ukupno 382 poslodavca njih 331 je dobilo pozitivno mišljenje na podneseni zahtjev za zapošljavanje državljana treće zemlje, a od toga 52 poslodavca je imalo proveden test tržišta rada prije kreiranja zahtjeva za davanje mišljenja za zapošljavanje državljana treće zemlje – naveli su iz HZZ-a područnog ureda Dubrovnik. U dubrovačkoj podružnici HZZ-a najtraženiji su bili sobari i sobarice pa su poslodavci tražili njih 339 i za njih, kao i ostala zanimanja koja ćemo dalje navesti, dobili su pozitivno mišljenje HZZ-a. Iz dubrovačkog HZZ-a dali su nam i podatke o prosječnoj bruto plaći koji poslodavci nude po pojedinoj kategoriji zanimanja. Tako se sobaricama nudi prosječna bruto plaća od 5.625,73 kuna. Sljedeći po potražnji su bili pomoćni kuhar/pomoćna kuharica, a poslodavcima je dano pozitivno mišljenje za zapošljavanje njih 249 zahtjeva. Za to su im je ponuđena prosječna bruto plaću od 5.924,23 kuna.

Najtraženije sobarice, kuhari, konobari…
Dubrovački poslodavci tražili su 242 konobara i konobarice za što su bili spremni dati prosječnu bruto plaću od 6.443,28 kuna. Potražnja je vladala i za 151 kuharom i kuharicom s prosječnom bruto plaćom od 6.432,35 kuna. Na petom mjestu najtraženijih zanimanja nalaze se čistači i čistačice. Njih su dubrovački poslodavci tražili 143, a prosječna bruto plaća za ovo zanimanje iznosi 5.429,20 kuna. Slijede ih 127 radnika odnosno radnica visokogradnje koje su poslodavci tražili, a njihova bi prosječna bruto plaća bila 5.062,23 kuna. Poslodavci su bili u potrazi i za 119 pomoćnih konobara i konobarica, a ponuđena im je prosječna bruto plaća od 5.409,36 kuna. Traženi su i prodavači i prodavačice, njih 55, a nudila im se plaća od 5.639,55 kuna. Potražnja je vladala i za radnicima niskogradnje i to njih 34, s prosječnom bruto plaćom od 5.663,53. Interes je iskazan i za zapošljavanjem 27 armirača, odnosno armiračica s prosječnom bruto plaćom od 6.360,65 kuna. Tražili su dubrovački poslodavci i 24 zidara, odnosno zidarice s plaćom od 5.487,92 kuna. Zanimanje je vladalo i za pekarima i pekaricama, njih 21 s prosječnom bruto plaćom od 5.435,11 kuna. Poslodavci su dobili pozitivno mišljenje za zapošljavanje 20 dostavljača i dostavljačica s prosječnom bruto plaćom od 5.100,00 kuna. Tražili su poslodavci i 18 glačarica po prosječnoj bruto plaći od 4.687,50 kuna. Pozitivno mišljenje dubrovačka podružnica HZZ-a izdala je za 17 vozača i vozačica autobusa po prosječnoj bruto plaći od 5.488,24 kuna. Sljedeće traženo zanimanje je ono tesara, odnosno tesarice, a pozivno mišljenje izdano je za njih 16 s prosječnom bruto plaćom od 5.561,72 kuna. Za 15 vozača i vozačica teretnog vozila izdano je pozitivno mišljenje, a prosječna bruto plaća za ovo zanimanje iznosi 6.143,77 kuna. Jedanaest kuhinjskih radnika i radnica tražili su dubrovački poslodavci po prosječnoj bruto plaći od 6.081,82 kuna. Tražili su i isti broj rukovatelja i rukovateljica građevinskim strojevima po prosječnoj bruto plaći od 6.067,27 kuna. Najvišu prosječnu bruto plaću imaju slastičari i slastičarke i to u iznosu od 8.669,79 kuna, a na dubrovačkom je području traženo njih 11. Posljednji u nizu najtraženijih zanimanja 11 je soboslikara i ličilaca, odnosno soboslikarica i ličiteljica s prosječnom bruto plaćom od 6.281,95.

Objavljeno u tiskanom izdanju 27. travnja 2022.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist