Koronavirus u Hrvatskoj

Treba prestat brojiti oboljele. Slažete li se s Đikićem?

Sve više znanstvenika, pa i epidemiologa tvrdi kako svakodnevno brojanje i objavljivanje broja novozaraženih više nema smisla te da je vrijeme da se vratimo normalnom životu.

-Samo goli brojevi uistinu utječu na pučanstvo, na ljude i na njihovu psihu i mislim da se to može promijeniti brzo i mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti – izjavio je za RTL znanstvenik Ivan Đikić. I to tako da se izvještava o tjednim trendovima u određenim područjima, smatra Đikić. Brojke koje mnogi ističu kao ključne u smanjenju korona-panike su one o smrtnosti. U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca epidemije, od veljače do svibnja otkriveno 2200 zaraženih koronom, u istom razdoblju 100 preminulih. Od kraja svibnja do danas 8300 novozaraženih i 86 preminulih s koronom.

-Niz je čimbenika za to, među njima i način širenja virusa i populacija koju virus momentalno zahvaća, ali najvažnije je da smo mi kao društvo puno pripremljeniji na virus’ – rekao je Đikić.

-Brojanje je posao epidemiologa. Na temelju toga mi procjenjujemo situaciju, na temelju toga mi donosimo mjere, na temelju toga nas druge zemlje ocjenjuju i brojke su toliko važne da ih mi moramo producirati dnevno – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pročitajte još

OD 1. SRPNJA Za osobe s COVID potvrdama ukida se niz ograničenja, na taracama se smiju posluživati samo sjedeći gosti

Dulist

MANJE AKTIVNIH SLUČAJEVA U Hrvatskoj 113 novozaraženih

Dulist

SJAJNA VIJEST Na novoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska više nije u ‘crvenom’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija