Grad

‘TREBA POVEĆATI RODNOST’ Stjepan Šterc predstavio Razvojnu demografsku strategiju Dubrovnika

Poznati hrvatski demograf i Predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, profesor Stjepan Šterc predstavio je ovog petka u Velikoj vijećnici Razvojnu demografsku strategiju Grada Dubrovnika, strateški dokument usmjeren prema razvoju i poboljšanju demografske slike Grada Dubrovnika.

Naime, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo dao je 2019. godine izraditi Razvojnu demografsku strategiju Grada Dubrovnika koja je dovršena i koju je profesor Šterc cjelovito i detaljno izložio, istaknuvši tako problematiku trenutačne demografske slike Dubrovnika kao i postojeće potencijale dubrovačkog kraja i stanovništva.

Profesor Stjepan Šterc tijekom svog izlaganja osvrnuo se na niz segmenata koji su ključni za poboljšanje demografske strukture. Istaknuo je pritom značaj izravnih i neizravnih poticaja poput financijskih, stambenih, komunalnih i pravnih, a koji za cilj imaju povećanje kvalitete života svih građana.

-Iznimno je važno da Grad Dubrovnik, unatoč pozitivnim demografskim pokazateljima, nastavi voditi racionalnu populacijsku politiku temeljenu na procjenama lokalnih mogućnosti. Problemi s kojima se suočavaju lokalne i regionalne sredine neće se riješiti iseljavanjem i migracijama, nego poticanjem stvaranja obitelji te uključivanjem mladih kao najvrjednijeg faktora u društvene i gospodarske aktivnosti – istaknuo je demograf Stjepan Šterc.

Na samom kraju kao zaključak profesor Šterc kazao je kako je demografska slika Grada Dubrovnika prema osnovnim pokazateljima i trendovima relativno povoljnija od iste na razini cijele Hrvatske te da je najvažnije u sljedećem razdoblju poticajne mjere usmjeriti prema povećanju rodnosti i anulirati prirodni pad ukupnog stanovništva provodeći istodobno plansku demografsku politiku temeljenu primarno na revitalizacijskim modelima.

Razvojna demografska strategija Grada Dubrovnika uskoro će biti upućena na javno savjetovanje te tako otvorena za sudjelovanje svoj zainteresiranoj javnosti.

Pročitajte još

SASTANAK U MINISTARSTVU Dogovoreni daljnji koraci za provedbu Plana upravljanja

Dulist

BROJNI KONCERTI I IZLOŽBA Ovako će se u Dubrovniku obilježiti Svjetski dan glazbe

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija