Grad

VIDEO/’NEĆE VIŠE POPLAVLJIVATI’ Rekonstrukcija Lapadske obale kreće u prvoj polovici 2021.

VIDEO/'NEĆE VIŠE POPLAVLJIVATI' Rekonstrukcija Lapadske obale kreće u prvoj polovici 2021.

Radovi na rekonstrukciji Lapadske obale započet će u prvoj polovici 2021. – naglašeno je na konferenciji za medije ovog ponedjeljka vezano za II., III. i IV. fazu rekonstrukcije ove gradske prometnice. Kako je istaknuto, Lapadska obala služit će kao alternativni izlaz iz Lapada te će funkcionirati kao dvotračna dvosmjerna prometnicu. Također, iz drugog pravca postavit će se dvije nove autobusne stanice, a planirana i je biciklistička staza uklopljena u šetnicu.

-Lapadska obala u trenutnom stanju tone jer su različite visinske kote, ali su uglavnom visine jedan metar. Mi ćemo je izdići oko 40 centimetara i to je maksimalno koliko se moglo projektom osigurati izdizanje i zato što smo uvjetovani ulascima u postojeće objekte na Lapadskoj obali od kuća do ugostiteljskih objekata. Armirano betonske zavjese će se tako da će se proizvoditi lokalno i dovoziti, a metodologija je prilično složena s obzirom da ne možemo izvoditi radove s mora. Tu je lučica Batala s privezanim barkama, Marina Frapa i to su razlozi zbog kojih ne možemo pristupati s mora tako da će se sve izvoditi s kopna – i bušenje pilota i postavljanje zavjesa. Izvođaču radova situacija će biti malo kompleksnija, ali ima rok od 30 mjeseci i to je vrlo komodan rok i uvjereni smo da će to biti i ranije završeno. Mislim da se u konačnici više neće događati plavljenje Lapadske obale u onom obimu u kojem se to do sada događalo, neće dolaziti do pucanja cijevi zbog potonuća, a pomaci Lapadske obale će se u kontinuitetu pratiti nakon što se ona završi – istaknula je Paula Pikunić Vugdelija iz UO za izgradnju i upravljanje projektima.

Pročelnica UO za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo istaknula je kako je postupak nabave već započet, dokumentacija za postupke radova i nadzora je pripremljena, javna savjetovanja su odrađena od 27. kolovoza do 3. rujna te Grad nije primio nikakvih komentara ni primjedbi.

-To nam je dalo zaključiti da smo dokumentaciju kvalitetno napravili. Uvid u dokumentaciju preuzelo je više od 10 većih i manjih tvrtki. Trenutno smo u fazi da je dokumentacija poslana u SAFU na dodatnu kontrolu svih uvjeta i njihov odgovor očekujemo krajem rujna i početkom listopada. To će nam omogućiti i da pošaljemo poziv za nadmetanje te će se svi moći javiti na natječaj u roku od 30 dana. Ugovaranje bi moglo biti polovicom 2021 – rekla je Hladilo, a privremeni pročelnik UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović naglasio je kako je Grad kao investitor ishodovao građevinsku dozvolu za drugu fazu rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale 9. svibnja 2019. Također, dodao je, za treću i četvrtu fazu pravomoćnost dozvole bila je 3. rujna 2020.

Putem videa se iz samoizolacije javio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako pojedinac nije mogao realizirati ovako vrijedan i kvalitetan projekt.

-Na početku svog mandata govorio sam kako je uvijek snaga u timu. Tim Grada Dubrovnika zna kako ishodovati građevinsku dozvolu, kako osigurati financijska sredstva za projekte i koji zna kako služiti svome gradu. Drago mi je da će početak realizacije Lapadske obale biti u prvoj polovici 2021. Vjerujem da će proces javne nabave proći uredno i da će sugrađani biti zadovoljni i sretni i da im neće kuće više plutati. To je ključno – zaključio je gradonačelnik.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 70 milijuna kuna za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale potpisali su krajem svibnja gradonačelnik Franković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric. Inače, iz EU fondova osigurano je 60 milijuna kuna, a deset će osigurati ministarstvo.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović