Grad

TOČKA NA ‘I’ Nakon duge i teške muke – usvojen Ugovor o koncesiji za žičaru

TOČKA NA 'I' Nakon duge i teške muke - usvojen Ugovor o koncesiji za žičaru

Nakon duge i teške muke od 2011. konačno smo u prilici donijeti pozitivnu odluku, odluku pozitivnu za proračun grada – rekao je gradonačelnik Mato Franković u uvodnom dijelu rasprave o Ugovoru o koncesiji za žičaru s Excelsa nekretninama. Govorio je i o obvezi plaćanja postperioda od kojega koncesionar, kaže, ne bježi, jer i oni žele staviti točku na ‘i’ i da se sve objedini od 2011. do 2017.

No, dijelu vijećnika zasmetala je odredba ugovora po kojoj se varijabilni dio koncesijske naknade smanjuje s 15 na 10 posto u slučaju da Ecxcelsa nekretnine dožive pad prihoda od prodaje karata za 50 posto.

-Ako prihod padne ispod 50 posto, neka se u tom slučaju plaća manje fiksni dio, a ne varijabilni. Nema svrhe da se stavi ovih deset posto. Od fiksnog dijela koji je 12 tisuća kuna neka skidaju koliko hoće – rekao je vijećnik DUSTRA-e Riki Rossetti.

-Nadam se da im se nikad neće dogoditi da im prihod padne ispod 50 posto, ne znam koja je svrha tog dijela ugovora – pitao se i Miho Obradović (HNS).

Za razliku od kolega vijećnika, Maro Kristić (MOST) izrazio je zadovoljstvo što je prijedlog ugovora konačno ugledao svjetlo dana. Pohvalio je i svoju kolegicu Dolores Lujić koja je, rekao je, u trenutcima kada su stvari izgledale poprilično zategnuto uspjela dovesti gradonačelnika i Excelsa neketnine za isti sol.

I SDP-u je sporno smanjenje varijabilnog dijela naknade s 15 na 10 posto u slučaju pada prihoda.

-Sve što su Excelsa nekretnine tražile su i dobili. Lukšići su Lukšići – poručio je Mladen Gojun (SDP).

-Ovo je za mene poraz. Ne znam čemu euforija – rekao je vijećnik Ljubo Nikolić (Srđ je Grad).

-I danas vjerojatno sam proces ne bi bio završen da nije uslijedila izmjena Zakona o koncesijama, u kojem je kao djelatnost navedena žičara na čemu smo kolega Kristić i ja inzistirali. Kad je on stupio na snagu, a to je krajem kolovoza prošle godine, dao mi je mogućnost da radim prijave protiv mogućeg koncesionara koji to nije. Ovdje Grad Dubrovnik ništa nije izgubio, biit ćemo nositelj najveće koncesije u RH – odgovorio je Nikoliću Franković dodavši kako se za 15 posto prihoda izborio bivši gradonačelnik.

-Kad budete imali 98 godina, tražite ugovore o koncesiji, nećete nijedan pronaći u ovom iznosu – poručio mu je Franković.

-Ovo je dugogodišnja borba za koju se zalagala i bivša gradska uprava, a ja osobno sam skupa s bivšim gradonačelnikom prosvjedovao. Sada smo došli do kraja. Samo treba staviti točku na ‘i’ – rekao je gradonačelnik.

Ljubo Nikolić istaknuo je kako je 15 posto ogroman iznos, i da na tome Vlahušiću treba čestitati, ali ‘on nije htio potpisati ugovor’.

-Nije Gradu Dubrovniku cilj dobiti te milijune kuna kroz tih 50 godina. Cilj je riješiti pitanje prostora. Smatram da se u paketu trebao rješavati i projekt izgradnje Centra iza Grada – rekao je Ljubo Nikolić.

-Oni su danas već na vrhu, i svako smanjenje nama ide u škinu. Zato mislim da ovo nije dobro ispregovarano – rekao je Nikolić.

-Njihov prvotni zahtjev je bio 30 posto, samo što je tada bio uvjet aneks ugovora. I to su i sada tražili, ali nismo pristali. 50 posto je ozbiljan pad prometa i znate što se onda događa s gospodarstvom – istaknuo je Franković.

-Što će biti za 50 godina baš me prema, ja neću imati 98 godina – rekao je Vido Bogdanović.

DDS će podržati ugovor, rekao je Ivan Jelčić.

-Apeliram na gradonačelnika da odmah sad ili sutra ujutro pošalje pročelniku za obrazovanje naputak da s tim novcima svu djecu oslobodi plaćanja vrtića – rekao je Jelčić.

Ugovor o koncesiji je usvojen uz glas protiv Ljuba Nikolića.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović