Grad

POTREBICA ‘ZAPRIJETIO’ Tko kupi prostor na Gundulićevoj, neće dobiti javnu površinu!

POTREBICA 'ZAPRIJETIO' Tko kupi prostor na Gundulićevoj, neće dobiti javnu površinu!

Tko kupi taj prostor, neće dobiti javnu površinu. To je poruka svima koji sutra na licitaciji žele reketariti interesima grada – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) tijekom rasprave o aukciji za kupnju prostora po pravu prvokupa na Gundulićevoj poljani.

Riječ je, naime, o prostoru od oko 67 kvadrata u vlasništvu Zagrebačke banke koji se u utorak, 10. travnja prodaje na aukciji, a Grad Dubrovnik ima pravo prvokupa. Novac za kupnju donacijom će osigurati DPDS-a, a što bi vijećnici večeras trebali uvrstiti u rebalans proračuna. Zauzvrat, DPDS će određeno vrijeme dobiti prostor na korištenje za nekomercijalne svrhe, a kako doznajemo tu bi trebali biti uredi Društva. Vlasnikom će biti Grad Dubrovnik.

Tijekom rasprave postavljeno je pitanje ima li Grad strategiju kupnje nekretnina, ali i do kojeg će limita grad sutra licitirati.

Nećemo govoriti o limitima, ali bit ćemo razumni u licitiranju kako ne bismo potrošili 25 milijuna kuna. Je li cijena pretjerana ili nije, vidjet ćemo na licitaciji – rekao je gradonačelnik dodavši kako ne vidi smisla u licitiranju od strane nekog poduzetnika ako Grad ima pravo prvokupa.

-Novac koji temeljem ugovora između DPDS-a i Grada ostaje na računu DPDS-a je novac DPDS-a,a to što vi smatrate da je to gradski novac, to nije istina. Je li ugovor dobar ili nije o tom potom. On je sad važeći i to je novac DPDS-a – rekao je vijećnik HSS-a Vido Bogdanović tijekom rasprave o tome da je to novac Grada.

E, tu je došlo do prepirke između Željka Raguža i Bogdanovića.

-Zanimljivo je ovo čuti od bivšeg gradonačelnika koji pere ruke od cijele te priče. Tik pored ovog prostora je daleko vrijedniji prostor Pucić Palacea koja je zahvaljujući velikom borcu za javne interese pošla iz Grada – rekao je Raguž na što mu je replicirao Bogdanović dodavši kako je nekretninu bivšeg hotela Dubravka prodalo društvo UTD Ragusa u raspadanju temeljem međunarodnog javnog natječaja.

Raguž je ponovno skrenuo s teme pa je prešao na pekaru Orlando i Uljaru na Šipanu… na što je Bogdanović podsjetio što je to sve napravljeno u njegovom mandatu, odnosno što je sve vraćeno gradu.

-Što se događa ako se nitko ne javi? – pitao je vijećnik DUSTRA-e Riki Rossetti dodavši kako je 17 tisuća eura po kvadratu velika cijena.

Donesena je odluka o privremenom statusu spomenika za ovu nekretninu kako bi prisilili Zagrebačku banku da mora ponuditi prvokup i tad su napumpali cijenu na 8 milijuna kuna. Smiješno je da Grad za prvokup mora sudjelovati u licitaciji – rekao je Bogdanović dodavši kako podržava ovo bez obzira koliko će se platiti jer Grad kontrolu može imati samo kao vlasnik odnosno suvlasnik prostora.

Apeliram gradonačelnika da s Ministarstvom kulture učini sve da se sve nekretnine u gradu ponovno proglase spomenicima da ne bi špekulantima dopustili da nas vuku za nos – rekao je Bogdanović.

-Cijeli grad jest zaštićena povijesna cjelina smo je problem što to nije provedeno u zemljišnim knjigama  – odgovorio mu je Ljubomir Nikolić, kojemu nije jasno zašto na licitaciji ne sudjeluje DPDS.

Pročelnik Zdenko Medović objasnio je kako se nekretnine nude na prvokup samo ako su zaštićene kao pojedinačni spomenici kulture.

Postoji siva zona, i moramo žurno tražiti da se sve nekretnine zaštite kao pojedinačni spomenici – rekao je pročelnik Medović.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist