Grad

POLITIČKA VEĆINA ODLUČILA Ivica Grilec ravnatelj Lokruma

POLITIČKA VEĆINA ODLUČILA Ivica Grilec ravnatelj Lokruma

Prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum o imenovanju Ivice Grileca ravnateljem ove javne ustanove nije dobio potrebnu većinu članova Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća, a većinu nisu dobili niti ostali kandidati. 

Naime, u Odboru su Ivan Jelčić (DDS) kao predsjednik, Mladen Gojun (SDP) te dva vijećnika HDZ-a Blaž Pezo i Katarina Doršner, dok se vijećnik Mosta Maro Kristić nije pojavio na odboru jer je kasnio na sjednicu. Odluka je sada na Gradskom vijeću pa je predsjednik Marko Potrebica odredio stanku radi konzultacija.

Inače, uz jedan suzdržan glas vijećnici su razriješili Mariju Crnčević dužnosti v.d. ravnateljice.

Nakon kratkih konzultacija, otvorena je rasprava.

-Klub vijećnika HDZ-a podržava odluku Upravnog vijeća i prihvaća se njihovo obrazloženje da je Ivica Grilec najbolji kandidat za ovo mjesto. Njegov izbor je nešto najbolje što se može dogoditi Lokrumu – rekao je Blaž Pezo.

-Ne bih se složio da je ovo prijedlog Upravnog vijeća, zna se čiji je – rekao je HNS-ov vijećnik Miho Obradović.

-Koja je uloga Odbora za izbor i imenovanje – pitao se Mladen Gojun, dodavši kako SDP ne podržava prijedlog HDZ-a ni Upravnog vijeća već je predložio poništavanje natječaja.

-Ne možemo podržati ovaj prijedlog kao što ga nismo podržali ni na Odboru. Gospodin Obradović je dobro primijetio obrazloženje koje je jako nepotpuno i nelogično. Ono se temelji na dva faktora – pregled životopisa i program rada. Svih šest kandidata i kandidatkinja zadovoljili su formalno-pravne zahtjeve za prijavu. Gospodin Grilec, navodi se, ima dva fakulteta, ali i neki drugi ih imaju dva, jedan je imao preddiplomski i jedan diplomski studij. Jedna kandidatkinja je imala doktorat, ali samo jedan, a ne dva pa je to diskvalificira – sarkastično je govorio Ivan Jelčić (DDS).

-Za Nikšu Matića se navodi kako je odlično radio u Domu Marinu Držića te je najveći akcent dao na kulturu što nije osnovna smjernica, i on je penaliziran što radi jako dobar posao – rekao je Jelčić dodavši kako je Grilecov program bio najšturiji te da on ne vidi što je to on značajnije bolji od drugih.

-U 20 minuta žestoke debate su oni uspjeli zaključiti da je od svih šest programa jedan najbolji. U 20 minuta – govorio je dalje Jelčić o odluci Upravnog vijeća te pitao zašto se uopće sazivao Odbor za izbor i imenovanje.

-Trudio sam se da u tom Odboru nešto napravim, ali ja nisam bitan, tu sam bio samo iz neke koalicijske kvote – rekao je Jelčić.

U sve se uključio i gradonačelnik Mato Franković.

-Kada bi uzeli sve životopise i išli pričati o svakom kandidatu i kandidatkinji ponaosob, ne znam bi li to bilo fer i korektno. Naime, prije dvije godine ovdje je bio vrlo slični scenarij. Birali su se ravnatelji Lokruma i Linđa. Imali smo iznimno uspješnu v.d. ravnateljice Linđa, ali trebalo ju je smijeniti jer je to tako DDS poželio. Dogodila se razmjena dobara jer je trebalo izabrati i ravnatelja Lokruma. Prošlo vrijeme, pojavio se problem u Linđu i upravo smo mi ovdje morali razriješiti tu istu ravnateljicu da bi smirili tenzije. Nemojmo bježati od istine da će večeras upravo politika izabrati ravnatelja Lokruma – rekao je Franković.

-Mi u HDZ-u smatramo gopodina Grileca dobrim kandidatom, a vaše je pravo i legitimitet takvim smatrati Nikšu Matića. Ja ne želim ništa loše reći o bilo kojem od ovih kandidata, ali većina će odlučiti o tome tko će biti ravnatelj Lokruma i ta većina odgovara za uspjehe i neuspjehe te izabrane osobe – rekao je gradonačelnik.

-Sukus politike nije postaviti svog partijskog izabranika nego izabrati najboljeg kandidata od predloženih. Da bismo to mogli odlučiti, o tome trebamo raspravljati – rekao je Vido Bogdanović.

-Iz ovog sam razloga tražio da se o ovome danas ne raspravlja. Žao mi je vidjeti vas koji ste do jučer bili čvrsta koalicija da se ovako svađate. Možemo li napraviti novu sistematizaciju radnih mjesta pa zaposliti sve i neće više biti ovakvih neugodnih situacija – rekao je Ljubo Nikolić.

Franković je Jelčiću predložio da kao medijatora u brakorazvodnoj parnici uzmu Nikolića, na što mu je Jelčić odgovorio: Vidjet ćemo kome će djeca pripasti.

-Mi u DDS-u smo prepoznali da je Nikša Matić najbolji kandidat i ne možemo podržati nekoga za koga smatramo da je lošiji kandidat – rekao je Jelčić.

-Neugodno mi je raspravljati o ovome jer se raspravlja o živim ljudima. Oni su svjesno podnijeli svoje molbe i izložili se javnosti. Ovo je jedna farsa, unaprijed je dogovoreno tko će biti ravnatelj Lokruma i sad je ovo cirkus da bi se to potvrdilo – rekao je u raspravi Vido Bogdanović dodavši kako se ovdje dokazuje da stručnost nije bitna jer nigdje u uvjetima nije navedeno koje struke mora biti ravnatelj iako je riječ o rezervatu.

-Vi ste 1999. godine imenovali gospara Karužića, člana HSS-a na tu funkciju, a vi nama držite prediku da ne možemo imenovati člana stranke koji ima sve reference. Stavili smo čovjeka s dva fakulteta, s iskustvom u javnoj ustanovi i nismo napravili ništa drukčije nego Vido Bogdanović prije 18 godina – rekao je Marko Potrebica Bogdanoviću.

-Činite cirkus, šest ljudi maltretirate da pišu programe, a unaprijed znate da od toga nema ništa – odgovorio mu je Bogdanović.

Gradonačelnik im je svima još jednom jasno rekao: ‘Ivica Grilec ima podršku vladajuće većine.’

S 13 glasova ‘za’ Ivica Grilec je ipak imenovan ravnateljem Lokruma.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist