Aktualno

SVJETSKI DAN VODA Iz Vodovoda učenicima predstavili Aglomeraciju Dubrovnik

SVJETSKI DAN VODA Iz Vodovoda učenicima predstavili Aglomeraciju Dubrovnik

Povodom Svjetskog dana voda Vodovod Dubrovnik organizirao je obilazak uređaja za pročišćavanje pitke vode i predstavljanje EU projekta Aglomeracija Dubrovnik za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na pročistaču pitke vode u Komolcu učenici su upoznati s najvećim dubrovačkim komunalnim projektom koji je upravo tijeku, njegovim značajem za područje Aglomeracije Dubrovnik i dalekosežnim utjecajem kojeg će ovaj projekt imati na poboljšanje kvalitete života te gospodarski razvoj Dubrovnika i okolice. U predstavljanju projekta sudjelovalo je dvjestotinjak učenika iz osnovnih škola Marina Držića, Ivana Gundulića i Lapad te iz Pomorsko-tehničke i Medicinske srednje škole.

– Veseli nas da su i škole i učenici pokazali veliko zanimanje za ovaj iznimno bitan projekt koji će našem gradu i okolici omogućiti očuvanje visoke kvalitete pitke vode, povećanje stope priključenosti stanovništva na javne sustave opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda. Jer sve ovo što radimo, radimo da dugoročno poboljšamo uvjete vodoopskrbe i odvodnje kako bi upravo buduće generacije u nasljeđe dobile ovo neprocjenjivo blago koje imamo, našu vodu – izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te dodao kako je primjereno upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom pravi ključ nastavka razvoja Dubrovnika i održavanja njegovog ugleda u svijetu.

Kroz prezentacije prilagođene njihovoj dobi učenicima je pojašnjen i povijesni kontekst nastanka dubrovačkog vodovoda, ali i važnost projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ kao najvećeg komunalnog projekta u povijesti Dubrovnika.

– Današnji Svjetski dan voda je bio prava prilika da se učenici još jednom podsjete koliko je važno očuvanje jednog od najvećih prirodnih bogatstava koje Hrvatska ima, a to je pitka voda. Dubrovačko područje je bogato vodom, ali te resurse je potrebno čuvati i za buduće generacije, a među njima su i učenici koji su danas mogli puno toga naučiti o gospodarenju vodama na području Grada – zaključio je Matušić.

Iako je Ombla najkraća svjetska rijeka, upravo s nje opskrbljuje se najveći dio Dubrovnika, a kako bi ona bila sanitarno ispravna svih 365 dana godišnje, bez obzira na vremenske uvjete, prije dolaska u kućanstva prolazi kroz ovaj iznimno važan uređaj u Komolcu, gdje se pročišćava postupkom ultrafiltracije. Učenicima je predstavljen i drugi iznimno važan projekt, budući pročistač otpadnih voda

koji će se graditi u Lapadu i koji će, kao kruna cijelog projekta Aglomeracije Dubrovnik, značajno doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanja mora na području Dubrovnika iznimno čistim još dugi niz godina.

Projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” vrijedan je 116,96 milijuna eura. 60,73 milijuna eura čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 25,23 milijuna eura osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 8,40 milijuna eura. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Grada Dubrovnika će biti 92%. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

Pročitajte još

[FOTO] AUTOBIOGRAFIJA VLASTE DELIMAR Predstavljena ‘Voćarska 5’ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

MARIN FRAGIĆ IZ BRAZILA 40 dana glazbe, pješčanih plaža i gostoljubivosti

Dulist

Prometna nesreća u Mlinima

Dulist