Koronavirus u Hrvatskoj

Svi koji su preboljeli COVID-19 imaju imunitet najmanje tri mjeseca

Svi koji su preboljeli COVID-19 imaju imunitet najmanje tri mjeseca

Imunost osobe koja je preboljela COVID-19 vjerojatno traje najmanje 90 dana, no smatra se da duže traje kod onih koji su imali jače simptome. Ipak, stručnjaci zaključuju da se još uvijek zapravo ne zna koliko antitijela štite. U Hrvatskoj je od početka epidemije do danas koronavirusom zaraženo gotovo 85 tisuća ljudi, od kojih se više od 66 tisuća dosad oporavilo od bolesti COVID-19. No to ne znači da su svi oni još uvijek imuni na taj virus, prenosi Dnevnik.hr. Imunima se zasad smatraju samo osobe koje su ovu bolest preboljele u posljednja tri mjeseca, no čini se da i među njima ima razlike. A to ovisi o – jačini simptoma. Naime, osoba koja je bila dokazano zaražena koronavirusom, odnosno koja je imala pozitivan PCR test, prema aktualnim propisanim mjerama u Hrvatskoj ne mora u samoizolaciju narednih 90 dana ako dođe u bliski kontakt sa zaraženom osobom u tom razdoblju jer se smatra da je stečena imunost najmanje tih 90 dana. No ostala pitanja još nisu do kraja odgovorena i predmet su znanstvenih istraživanja.

-Primjerice, ne možemo znati u kojoj proporciji imunost ostaje nakon godinu dana kada ovaj virus još nije prisutan u ljudskoj vrsti toliki period. Sada smatramo da će osobe koje su bile asimptomatski prokužene imati nešto kraću zaštitu od onih koje su imale simptome jer se u simptomatskih razvija jača imunološka reakcija te će memorijske imunološke stanice duže biti sposobne producirati adekvatan imunološki odgovor na ponovni kontakt sa SARS-CoV-2 – kažu Branko Kolarić i Tatjana Petričević Vidović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Dakle, smatra se da svi koji su preboljeli COVID-19 imaju imunitet najmanje tri mjeseca, a osobe s jačim simptomima vjerojatno i dulje. Napominju da su se, unatoč preboljenju bolesti, te osobe dužne pridržavati mjera fizičke distance, higijene i nošenja maski jer, iako se neće zaraziti zbog imunološke zaštite, potencijalno mogu virus prenijeti s jedne zaražene osobe na drugu nezaraženu.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist