Koronavirus u Hrvatskoj

Sutra se objavljuju nove preporuke o samoizolaciji za učenike

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivan Pavić Šimetin razgovarala o trenutnoj situaciji u školama za RTL.

Zamjenica kaže kako su 7. rujna objavili upute o samoizlociji prema kojima u samoizolaciju ne ide cijeli razredni odjel nego samo oni učenici koji su sigurno bili u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Međutim u praksi se dogodilo da su većinom cijeli razredi odlazili u samo izolaciju. Pavić Šimetin kaže kako je zapravo došlo do poboljšanja situacija od prošle godine. Točnije, tvrdi kako, imamo oko 15 posto više zaraženih, a manji broj djece odlazi u samoizolaciju.

-Ne idu svi razredi uvijek u samoizolaciju, ali je na terenut to nekada teško procijeniti. Nekada nije potpuno jasno utvrditi koji jesu za samoizolaciju, a koji nisu. Stoga ćemo već vjerojatno sutra objaviti jedne još dodatne upute koje bi olakšale postupak utvrđivanja tko ide u samoizolaciju – dodaje.

-Zapravo se radi o preporukama koje odmah stupaju na snagu. Glavni kriterij će biti gdje je učenik sjedio u razredu u odnosu na pozitivnog učenika. Tako da bi u samoizolaciju išli oni koji su u polumjeru od dva metra od pozitivnog učenika. Kao i koji su bili u nekakvom organiziranom prijevozu, ali i taj prijevoz bi trebao trajati ne kraće od 15 minuta – objašnjava zamjenica ravnatelja.

-U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo. Sada je u završnoj fazi i pripremi. To su zapravo najave koje smo govorili o tome da se sva djeca u dobi od 12 ili više godina mogu cijepiti, a posebno preporučamo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili koji žive s kroničnim bolesnicima u obitleji. Završni razredi srednjih škola i pkola koje imaju praksu u ustanovama gdje su u kontaktu s većim brojem ljudi – potvrdila je.

Što se tiče organizacije cijepljenja u školama Pavić Šimetin je odgovorila da će to ovisiti o Zavodu od županije do županije i o dogovoru sa školama. Vrijeme provedeno u samoizolaciji će za sada ostati za učenike isto kao i za cijelu populaciju koje postoji od početka ljeta, produženo zbog delta soja, zamjenica kaže kako se razmišlja o nekom samanjenju dana koji se treba provesti u izolaciji, ali ono će se dogoditi na razini cijele populacije.

 

 

Pročitajte još

U županiji 95 novozaraženih, pet pacijenata je na respiratoru

Dulist

VELIKI SKOK ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Imamo 3.585 novih slučajeva zaraze, preminulo 25 osoba

Dulist

U Hrvatskoj 3.258 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 17 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija