Koronavirus u Hrvatskoj

Sutra se objavljuju nove preporuke o samoizolaciji za učenike

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivan Pavić Šimetin razgovarala o trenutnoj situaciji u školama za RTL.

Zamjenica kaže kako su 7. rujna objavili upute o samoizlociji prema kojima u samoizolaciju ne ide cijeli razredni odjel nego samo oni učenici koji su sigurno bili u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Međutim u praksi se dogodilo da su većinom cijeli razredi odlazili u samo izolaciju. Pavić Šimetin kaže kako je zapravo došlo do poboljšanja situacija od prošle godine. Točnije, tvrdi kako, imamo oko 15 posto više zaraženih, a manji broj djece odlazi u samoizolaciju.

-Ne idu svi razredi uvijek u samoizolaciju, ali je na terenut to nekada teško procijeniti. Nekada nije potpuno jasno utvrditi koji jesu za samoizolaciju, a koji nisu. Stoga ćemo već vjerojatno sutra objaviti jedne još dodatne upute koje bi olakšale postupak utvrđivanja tko ide u samoizolaciju – dodaje.

-Zapravo se radi o preporukama koje odmah stupaju na snagu. Glavni kriterij će biti gdje je učenik sjedio u razredu u odnosu na pozitivnog učenika. Tako da bi u samoizolaciju išli oni koji su u polumjeru od dva metra od pozitivnog učenika. Kao i koji su bili u nekakvom organiziranom prijevozu, ali i taj prijevoz bi trebao trajati ne kraće od 15 minuta – objašnjava zamjenica ravnatelja.

-U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo. Sada je u završnoj fazi i pripremi. To su zapravo najave koje smo govorili o tome da se sva djeca u dobi od 12 ili više godina mogu cijepiti, a posebno preporučamo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili koji žive s kroničnim bolesnicima u obitleji. Završni razredi srednjih škola i pkola koje imaju praksu u ustanovama gdje su u kontaktu s većim brojem ljudi – potvrdila je.

Što se tiče organizacije cijepljenja u školama Pavić Šimetin je odgovorila da će to ovisiti o Zavodu od županije do županije i o dogovoru sa školama. Vrijeme provedeno u samoizolaciji će za sada ostati za učenike isto kao i za cijelu populaciju koje postoji od početka ljeta, produženo zbog delta soja, zamjenica kaže kako se razmišlja o nekom samanjenju dana koji se treba provesti u izolaciji, ali ono će se dogoditi na razini cijele populacije.

 

 

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija