Županija

SURADNJA OPĆINA STON, TRPANJ I JANJINA Projekt ‘Nisi sam’ povezao teže zapošljive žene i starije korisnike

SURADNJA OPĆINA STON, TRPANJ I JANJINA Projekt ‘Nisi sam’ povezao teže zapošljive žene i starije korisnike

Projekt ‘Nisi sam’, čiji je cilj bio zaposlenje teže zapošljivih žena kako bi krajnjim korisnicima pružili podršku i olakšali životnu svakodnevnicu, ovog travnja bliži se svome kraju. Riječ je o projektu čije je financiranje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Odlukom o financiranju od 23. studenog 2018. godine odobrilo Općini Ston u ukupnoj vrijednosti bespovratnih sredstava od 2.602.326,52 kuna (kodni broj: UP.02.1.1.05.0258) za otvoreni trajni poziv ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’, u sklopu ESF Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.’ Projektom je omogućen pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Specifični cilj projekta bio je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici te tako ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost te povećati razinu kvali¬tete života krajnjih korisnika. Projekt je trajao ukupno 30 mjeseci, a započeo je 8. siječnja 2019. Sa zaposlenjem žena krenulo se 1. svibnja 2019. te ono traje do kraja travnja 2021. Pored peljeških općina Trpanj i Janjina, partneri na projektu ‘Nisi sam’ su i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik te Centar za socijalnu skrb Dubrovnik. U sklopu projekta zaposlilo se trinaest nezaposlenih žena, najviše srednje stručne spreme – i to pet žena u Općini Ston te Općini Trpanj i tri žene u Općini Janjina, a koje su brinule o više od osamdeset korisnika s podučja ovih peljeških općina. Više o važnosti projekta i njegovom uspješnom provođenju rekao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

— Projekt ‘Nisi sam’ vrlo je lijep projekt. Na našem području nemamo riješen smještaj za starije osobe. Tako je ovaj projekt približio naše starije sugrađane koji su ostali na svome ognjištu sa ženama koje su u sklopu njega zaposlene. Žao mi je što je projekt došao svome kraju. Napravili bismo sve kad bi ga se moglo nastaviti u bilo kojem obliku. Korisnici od njega imaju višestruku korist – poručio je stonski načelnik Antunica.

Korisnici prezadovoljni

Njegovo mišljenje dijeli i načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović koji je iznimno zadovoljan projektom.

— Projekt je odličan, sve je dobro funkcioniralo, a korisnici su prezadovoljni. Trajao je dvije godine pa su se naši korisnici naviknuli na njega te bi rado željeli da se on i nastavi. U našim domaćinstvima dosta je sugrađana treće životne dobi i imaju veliku potrebu za ovakvim uslugama. Nadam se da će uskoro biti sličnog projekta – rekao je načelnik Janjine Vlatko Mratović.

Izvanrednim rezultatom projekta ‘Nisi sam’ zadovoljan je i načelnik Općine Trpanj Lukša Franković.

— Žene koje su se zaposlile u sklopu projekta ostvarile su odličan kontakt s korisnicima. Nisu im samo pomagale oko svakodnevnih stvari, već je jako bio važan i osobni kontakt s njima. Fantastično su odradile posao. Žao nam je što projekt ne ide dalje, ali se nadamo da će biti prilike za prijavu na neki sličan projekt – naglasio je načelnik Franković.

‘Pun pogodak’

Gospođa Kristina Marlais Ujević iz Ponikava jedna je od žena koje su sudjelovale u ovome projektu te je podijelila svoja iskustva. Dosad je najčešće bila sezonski zaposlena te se zbog toga i odlučila priključiti projektu.

— Ovaj projekt bio je pun pogodak. Korisnici s kojima sam radila uglavnom su bili stariji ljudi do 90 godina. Jako nam je svima žao što je došao kraj. Dvije godine su brzo prošle. Drago mi je da sam mogla pomoći ljudima. Nije bilo najvažnije samo donijeti im spenzu, nešto počistiti, već je bila važna moralna podrška, da osjete da nisu sami, da se s njima suosjeća. Zadovoljstvo mi je bilo raditi sa starijim ljudima. Koliko god sam ja njima pomogla, i oni su meni pomogli i obogatili me – istaknula je Marlais Ujević.

Inače, kroz projekt je financirana obuka zaposlenih žena za poslove ‘gerontodomaćice’ te su nabavljeni paketi osnovnih higijenskih potrepština namijenjenih krajnjim korisnicima. Poziv ‘Zaželi – program zapošljavanja žena’ je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena te Prijedlogom Odluke Vijeća EU o smjernicama politike zapošljavanja država članica u kojem se naglasak stavlja na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanje siromaštva jer se kao sudionice ovih radova uključuju žene koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada koje će ujedno poboljšati kvalitetu života krajnjih korisnika, a ujedno će se smanjiti i socijalna isključenost obje kategorije. Nadalje, operacija je u skladu i sa Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2015. do 2017. u kojima je jedan od ciljeva aktivne politike zapošljavanja povećanje stope zapošljivosti žena. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

SURADNJA OPĆINA STON, TRPANJ I JANJINA Projekt ‘Nisi sam’ povezao teže zapošljive žene i starije korisnike

Iz tiskanog izdanja DuLista od 28. travnja 2021.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist