Aktualno

ŠTO MISLITE? Ovo je novi izgled palmi u Stonu…

ŠTO MISLITE? Ovo je novi izgled palmi u Stonu...

Sredinom rujna smo pisali kdako se u Stonu mogu vidjeti stare, osušene palme u raspadnutom stanju. Iz Općine Ston su tada isticali da je nužna zamjena, no nisu ništa konkretno rekli što će sa stablima. Sada, krajem rujna, nailazimo na izmijenjenu vizuru. Grane su posijećene i ostavljene u blizini palmi. Vjerojatno su nešto napravili potaknuti našim člankom, a koliko je to dobro, ostavljamo našim čitateljima da sami procjene.

Podsjetimo, prije više od deset godina u Hrvatskoj je registrirana prva pojava palmine pipe, točnije u kolovozu 2011. godine. Od tog trenutka, ovaj maleni kukac počeo je harati obalom te stigao i do Dubrovnika, dijelom izmijenivši mediteranske vizure našeg grada. Nakon početnog šoka, krenula je akcija suzbijanja, potom uništavanja zaraženih palmi pa i početak prvih liječenja stabala. Uspjehe u liječenju zabilježili su u Arboretumu Trsteno i tako je jedan manji dio palmi spašen. Na raznim lokalitetima ipak su uklonjene, a njihovo mjesto zauzele su neke druge kulture, pa i neke nama bliže. Iste te godine prvi put je detektiran u Hrvatskoj i palmin moljac, odnosno palmin drvotoč…

-Svjesni smo da su palme u lošem stanju i da je nužna zamjena. Nažalost nakon nekoliko tretmana kako bi zaustavili najezdu palminog moljca nismo uspjeli. Kako još nismo odlučili kojim stablima ćemo zamijeniti palme nismo u mogućnosti niti Vam reći ni iznos sredstava koji je nužan za vađenje postojećih palmi niti zamjenu drugim stablima – odgovorio je načelnik Vedran Antunica za DuList sredinom rujna.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist