Aktualno

[FOTO] POTREBICA O SVEČANOM BALU U FRANCUSKOJ ‘Ostao sam ugodno iznenađen kako su nas tretirali’

Tri dana boravio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica u službenom posjetu Rueil-Malmaisonu u Francuskoj, gradu prijatelju Dubrovnika od 2011. godine. Grad, odnosno komuna nalazi se u zapadnom predgrađu Pariza.

U posjeti je bio povodom dana grada Rueil-Malmaisona u sklopu kojeg se održao i svečani bal. Riječ je o središnjem događaju koji okuplja oko 250 uzvanika, među kojima su i predstavnici gradova prijatelja. Čelništvo grada domaćina na bal je službeno pozvao i supruge predstavnika. Kako saznajemo, Potrebica je samostalno snosio troškove boravka svoje supruge Nikoline.

Parada, koncerti…
Inače, bal je otvorio gradonačelnik Rueil-Malmaisona Patrick Ollier, a poseban dio događaja bio je ples koji je označavao simboličan čin prijateljstva s drugim gradovima.

Dress code je bio strogo svečan. Žene su nosile replike haljina iz razdoblja Napoleonove vladavine, dok su muškarci imali obvezno crno odijelo – kazao je Potrebica za DuList. Ističe kako su u kočijama stigli do dvorca u kojem se održavao bal. Dočekali su ih pripadnici vojske u francuskim uniformama.

-Kad smo stigli ispred dvorca, doživjeli smo scenu kao na kraljevskim balovima. Predao sam kovertu u kojoj je pisalo moje ime i titula, a onda ih je netom prije ulaska najavljivač izrekao – rekao je.

Radi se o četvrtom svečanom balu u čast Napoelona i Jozefine. Naime, oboje su živjeli u svom dvorcu u Rueil-Malmaisonu, a Jozefina i do svoje smrti. Trodnevna proslava dana grada predstavlja najznačajniji događaj. Osim bala, proslava je uključivala i paradu na kojoj je prisustvovalo čak 100 tisuća ljudi. U samom, centralnom parku održao se i veliki koncert nacionalne limene vojne glazbe.

-To je bio jedan od glavnih događaja u sklopu kojeg su imali demonstracije oružja i smotru, nastupi raznih vojnih ansambala, što profesionalnih, što amaterskih – naglasio je.

‘Ostao sam ugodno iznenađen’
Grad Dubrovnik, odnosno on kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, primljen je na najbolji mogući način.

-Prvi put sam bio tamo. Ostao sam ugodno iznenađen na koji način su nas tretirali. Protokol je bio takav da nisam u životu doživio da me pokupe ujutro iz hotela i vrate u kasnim večernjim satima. Cijelo vrijeme smo negdje išli s gradonačelnikom – naglasio je.

Inače, Ollier, osim što je gradonačelnik Rueil-Malmaison, također je i predsjednik udruženja Pariza, kao administrativnog središta te okolnih gradova koji čine parišku regiju. Bio je zastupnik u Parlamentu šest mandata i predsjednik Parlamenta. Njegova supruga je bila ministrica u šest vlada, i prva ministrica obrane Francuske, a bila je i eurozastupnica.

-Radi se o ‘kremi’ francuske politike. Impresioniralo me je što svi Francuzi, iz vrha politike i gospodarstva, s kojima sam razgovorao, svi znaju za Dubrovnik, svi žele doći u Dubrovnik i svi žele s nama suradnju!

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija