Županija

Palme u Stonu se raspadaju, no još ništa od uklanjanja

Prije više od deset godina u Hrvatskoj je registrirana prva pojava palmine pipe, točnije u kolovozu 2011. Od tog trenutka, ovaj maleni kukac počeo je harati obalom te stigao i do Dubrovnika, dijelom izmijenivši mediteranske vizure našeg grada. Nakon početnog šoka, krenula je akcija suzbijanja, potom uništavanja zaraženih palmi pa i početak prvih liječenja stabala. Uspjehe u liječenju zabilježili su u Arboretumu Trsteno i tako je jedan manji dio palmi spašen. Na raznim lokalitetima ipak su uklonjene, a njihovo mjesto zauzele su neke druge kulture, pa i neke nama bliže. Iste te godine prvi put je detektiran u Hrvatskoj i palmin moljac, odnosno palmin drvotoč…

No, zašto ovaj uvod, priča o nečem starom gotovo desetljeće? Zato što na nekim frekventnim mjestima naše županije još uvijek stoje stare, osušene palme. Jedno od njih je – Ston. Prekrasne vizure su trajno izmijenjene, a mi smo poslali upit Općini Ston što će učiniti po pitanju uništenih palmi.

Zanimalo nas je, s obzirom da su u jako lošem stanju, kad se planira uklanjanje i planira li ih se zamijeniti s novima ili pak nekim drugim biljkama, te koliki bi bio trošak uklanjanja.

-Svjesni smo da su palme u lošem stanju i da je nužna zamjena. Nažalost nakon nekoliko tretmana kako bi zaustavili najezdu palminog moljca nismo uspjeli. Kako još nismo odlučili kojim stablima ćemo zamijeniti palme nismo u mogućnosti niti Vam reći ni iznos sredstava koji je nužan za vađenje postojećih palmi niti zamjenu drugim stablima – kratko nam je odgovorio načelnik Vedran Antunica. Dotad, gledat ćemo ove ‘vizure’. Šteta!

 

 

Pročitajte još

‘Šampionka’ Iva Vidaka osvojila prvo mjesto za najbolju kravu na izložbi u Gospiću!

Dulist

Pelješkim mostom prošlo 200 tisuća vozila, promet kroz Ston povećan za 75 posto

Dulist

ODLUČILI VIJEĆNICI Stjepo Butijer ovogodišnji laureat Općine Konavle

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija