Županija

Palme u Stonu se raspadaju, no još ništa od uklanjanja

Palme u Stonu se raspadaju, no još ništa od uklanjanja

Prije više od deset godina u Hrvatskoj je registrirana prva pojava palmine pipe, točnije u kolovozu 2011. Od tog trenutka, ovaj maleni kukac počeo je harati obalom te stigao i do Dubrovnika, dijelom izmijenivši mediteranske vizure našeg grada. Nakon početnog šoka, krenula je akcija suzbijanja, potom uništavanja zaraženih palmi pa i početak prvih liječenja stabala. Uspjehe u liječenju zabilježili su u Arboretumu Trsteno i tako je jedan manji dio palmi spašen. Na raznim lokalitetima ipak su uklonjene, a njihovo mjesto zauzele su neke druge kulture, pa i neke nama bliže. Iste te godine prvi put je detektiran u Hrvatskoj i palmin moljac, odnosno palmin drvotoč…

No, zašto ovaj uvod, priča o nečem starom gotovo desetljeće? Zato što na nekim frekventnim mjestima naše županije još uvijek stoje stare, osušene palme. Jedno od njih je – Ston. Prekrasne vizure su trajno izmijenjene, a mi smo poslali upit Općini Ston što će učiniti po pitanju uništenih palmi.

Palme u Stonu se raspadaju, no još ništa od uklanjanja

Zanimalo nas je, s obzirom da su u jako lošem stanju, kad se planira uklanjanje i planira li ih se zamijeniti s novima ili pak nekim drugim biljkama, te koliki bi bio trošak uklanjanja.

-Svjesni smo da su palme u lošem stanju i da je nužna zamjena. Nažalost nakon nekoliko tretmana kako bi zaustavili najezdu palminog moljca nismo uspjeli. Kako još nismo odlučili kojim stablima ćemo zamijeniti palme nismo u mogućnosti niti Vam reći ni iznos sredstava koji je nužan za vađenje postojećih palmi niti zamjenu drugim stablima – kratko nam je odgovorio načelnik Vedran Antunica. Dotad, gledat ćemo ove ‘vizure’. Šteta!

 

 

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist