Grad

Srđ je Grad: Je li Marina Gruž pogodovanje privatniku ili nesposobnost?

Srđ je Grad: Je li Marina Gruž pogodovanje privatniku ili nesposobnost?

Lista Srđ je Grad poslala je priopćenje za medije vezano za tematiku dodjele koncesije za izgradnju Marine Gruž tvrtki Laguna trade, Franja Pašalića. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

Kao što smo tražili u predizborno vrijeme u našem Planu za Grad, ključne točke koje se tiču projekata vezanih za Grad Dubrovnik moraju biti pregovarane prije sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Vlahušić još to nije naučio, a bilo bi vrijeme da konačno primijeni model koji predlaže Srđ je Grad jer nas još jedino to može spasiti od individualno promašenih odluka.

KLGB Srđ je Grad tijekom čitavog procesa dodjele koncesije za Marinu Gruž argumentirano se suprotstavljala agresivnom i nezakonitom načinu dodjele iste, u potpunosti boreći se za javni interes od kojeg neće odustati. Prije nepuna 4 mjeseca KLGB Srđ je Grad u svom je priopćenju pozvala Gradonačelnika, direktora i članove Nadzornog odbora Luke Dubrovnik d.d. da pokrenu upravni spor protiv odluke Vlade o dodjeli koncesije za marinu Gruž trgovačkom društvu Laguna trade. U priopćenju smo naveli razloge zbog kojih odluku smatramo nezakonitom i štetnom za Grad Dubrovnik. Kao i uvijek, Gradonačelnik je znao najbolje. A HDZ nije htio „talasati“. Ovih dana svjedočimo optužbama na relaciji Grad Dubrovnik – Tvrtka laguna Trade Franje Pašalića vezano uz smještanje građevinske mehanizacije na Lapadskoj obali, ali otkrivamo i zapanjujuću mogućnost da ugovorom o koncesiji troškove izgradnje Lapadske obale s pripadajućom infrastrukturom umjesto privatnog investitora treba snositi Grad Dubrovnik.

Tako je buka koja se digla jer je koncesionar neovlašteno i bez suglasnosti Grada Dubrovnika doveo opremu i strojeve na površinu koja mu nije dodijeljena u koncesiju gotovo sakrila postojanje suštinskog problema ove nove javno-privatne prevare – javnosti će, kao i u slučajevima Garaža i Golf, pripasti troškovi, a privatnom investitoru zarada. Prisjetimo se da je još nedavno Gradonačelnik decidirano tvrdio da će Lapadsku obalu s pripadajućom infrastrukturom izgraditi i financirati tvrtka Laguna trade što ga čini sada već patološkim lažljivcem. Ukoliko se, s druge strane, na nekom od tajnih sastanaka s investitorom dao obmanuti, Gradonačelnik se pokazao notornim nesposobnjakovićem. KLGB Srđ je Grad smatra da se Grad Dubrovnik tijekom pregovaračkog procesa oko dodjele koncesijskog ugovora postavio u potpunosti neprimjereno, prepuštajući inicijativu Vladi Republike Hrvatske i privatnom poduzetniku. Koncesija je činom političkog nasilja Vlade RH, bez ikakve reakcije Gradonačelnika i Nadzornog odbora Luke Dubrovnik, dodijeljena koncesionaru čiju su ponudu Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud ocijenili nezakonitom. Istovremeno, ponuda Luke Dubrovnik d.d. bila je jedina zakonita, usklađena s uvjetima natječaja i prostornim planom, pa je jasno da ovaj projekt prepun nejasnoća predstavlja, i prije nego što su radovi započeli te prva lopata uopće zakopana, ogledni primjer političkog pogodovanja privatnom investitoru. Svemu treba dodati kako je već neko vrijeme oživljeni vampir Dubrovačkog dogovora na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno dodijelilo tvrtki Laguna trade koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra za smještaj strojeva i opreme, iako su strojevi i oprema u tom trenutku već bili bespravno smješteni na pomorskom dobru.

Time je Gradu izbijen zadnji adut u mogućim pregovorima oko financiranja izgradnje Lapadske obale. Ukoliko ovdje nije riječ o svjesnom zanemarivanju javnog u korist privatnog interesa, odnosno poslušničkoj politici po diktatu stranačkih središnjica, kao što je to slučaj s tvrđavom i „golfom“ na Srđu, onda je nesumnjivo riječ o Gradonačelnikovoj već poslovičnoj nesposobnosti pregovaranja i upravljanja, naročito kada je riječ o strateškim projektima za Grad Dubrovnik. Upravo smo iz tih razloga inzistirali da se o bitnim, strateškim stvarima razgovara prije sjednica Gradskog vijeća, što do sada nikada nije ispoštovano. Uz ovakvog Gradonačelnika, nije niti čudo da građane Dubrovnika privatni investitor naziva budalama. Od Gradonačelnika zahtjevamo da u narednih tjedan dana ugovorno obveže tvrtku Laguna trade da financira izgradnju Lapadske obale. U suprotnome, tražit ćemo sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj ćemo inzistirati na raskidu ugovora o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist