Kultura

Splitski virtuozi nastupili u Gradu

Splitski virtuozi 5

Splitski virtuozi, komorni orkestar kojeg čini jedanaest istaknutih profesionalnih glazbenika pod umjetničkim vodstvom renomiranog violista i dirigenta, Wladimira Kossjanenka, nastupili su u petak navečer u crkvi Male braće. Ovaj koncert održan je u sklopu Dalmatinskog ciklusa koji povezuje tri grada i tri ustanove – Dubrovački simfonijski orkestar, Koncertni ured Zadar i Hrvatski dom Split, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i medija RH.
Koncert je otvorila uvertira operete „Laka konjica“ Franza von Suppèa, a potom je uslijedila Bruchova Romanza za violu i gudače. Izvedbom dramatičnog Šostakovičevog Osmog gudačkog kvarteta u c-molu (U spomen na žrtve fašizma i rata), jednog od najznačajnijih djela 20. stoljeća, Splitski virtuozi dobili su snažan pljesak publike, a u nastavku je uslijedila dubrovačka praizvedba djela Invokacija za gudače mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice. Koncert su zaključili Papandopulovim djelom Pintarichiana, a dubrovačka publika dugim je pljeskom izvela Virtuoze više puta na bis.
Inače, Splitski virtuozi osnovani su prije deset godina na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Jeunesse Musicales i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Ugledni splitski profesionalni glazbenici udružili su se pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, istaknutog violista i dirigenta svjetske karijere rodom iz Kazahstana, te osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću – Splitski virtuozi. Na njihovim koncertima nastupilo je više od 100 glazbenika iz 18 zemalja.

Pročitajte još

HOMMAGE NIKOLI NINU DUBČIĆU Izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Igre boja’

Dulist

PREMIJERA ZA NAJMLAĐE ‘Pčelice zujalice’ u Teatru

Dulist

Na subotnjoj kavi u Umjetničkoj galeriji održano stručno vodstvo kroz izložbu ‘Vidljive’

Dulist