Kultura

Splitski virtuozi nastupili u Gradu

Splitski virtuozi, komorni orkestar kojeg čini jedanaest istaknutih profesionalnih glazbenika pod umjetničkim vodstvom renomiranog violista i dirigenta, Wladimira Kossjanenka, nastupili su u petak navečer u crkvi Male braće. Ovaj koncert održan je u sklopu Dalmatinskog ciklusa koji povezuje tri grada i tri ustanove – Dubrovački simfonijski orkestar, Koncertni ured Zadar i Hrvatski dom Split, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i medija RH.
Koncert je otvorila uvertira operete „Laka konjica“ Franza von Suppèa, a potom je uslijedila Bruchova Romanza za violu i gudače. Izvedbom dramatičnog Šostakovičevog Osmog gudačkog kvarteta u c-molu (U spomen na žrtve fašizma i rata), jednog od najznačajnijih djela 20. stoljeća, Splitski virtuozi dobili su snažan pljesak publike, a u nastavku je uslijedila dubrovačka praizvedba djela Invokacija za gudače mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice. Koncert su zaključili Papandopulovim djelom Pintarichiana, a dubrovačka publika dugim je pljeskom izvela Virtuoze više puta na bis.
Inače, Splitski virtuozi osnovani su prije deset godina na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Jeunesse Musicales i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Ugledni splitski profesionalni glazbenici udružili su se pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, istaknutog violista i dirigenta svjetske karijere rodom iz Kazahstana, te osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću – Splitski virtuozi. Na njihovim koncertima nastupilo je više od 100 glazbenika iz 18 zemalja.

Pročitajte još

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija