Koronavirus u Hrvatskoj

SMRTNOST PO BOLNICAMA U OB Dubrovnik od koronavirusa se liječila 121 osoba, preminulo njih 14

SMRTNOST PO BOLNICAMA U OB Dubrovnik od koronavirusa se liječila 121 osoba, preminulo njih 14

U hrvatskim bolnicama od pojave prvog slučaja koronavirusa, 25. veljače, do 30. rujna bila su hospitalizirana 2793 pacijenta, od kojih je 278 preminulo. To znači da je stopa bolničke smrtnosti od COVID-19 (Hospital Fatality Rate, HFR) u Hrvatskoj 9,95 posto, a preminuli pacijenti uglavnom su bile osobe starije životne dobi koji su, k tome, bili i kronični bolesnici, piše Jutarnji.

Trenutačno je u našoj zemlji 289 osoba na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Najveću stopu smrtnosti bilježi KBC Osijek, gdje je preminulo 46 od 253 hospitaliziranih pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti 18 posto. Slijede KB Dubrava, gdje je preminulo 28 od 166 pacijenata, što znači da je HFR 17 posto, te KBC Split, gdje je preminulo 78 od 474 hospitaliziranih, odnosno HFR je 16,5 posto.

Najviše hospitaliziranih, njih 514, bilo je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje je preminulo 47 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od COVID-19 devet posto. Troznamenkaste brojeve hospitaliziranih bilježe i Opća bolnica Dubrovnik, gdje se od COVID-a liječila 121 osoba, ali je njih 14 nažalost izgubilo bitku (HFR 11,6 posto), zatim Opća bolnica Pula s 10 umrlih od 168 hospitaliziranih (HFR šest posto) i KBC Rijeka, gdje je preminulo 10 od 111 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti devet posto.
Važna težina simptoma

Nijedna hrvatska bolnica ne bilježi stopu smrtnosti pacijenata s dijagnozom COVID-19 veću od 20 posto pa se bez obzira na sve naše probleme u borbi s koronavirusom moglo reći da dosad ‘nismo loše prošli’. Usporedbe radi, u Njemačkoj, jednoj od zemalja s najboljim zdravstvenim sustavom u Europi koja pritom nije imala preopterećenje zdravstvenog sustava, od kraja veljače do sredine travnja preminuo je jedan od pet pacijenata primljenih u tamošnje bolnice.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist