Kultura

‘SKRIVENI PORTRET KAPETANA’ Održano izlaganje konzervatorice-restauratorice Ivane Čustović

U sklopu kulturnih događanja u organizaciji Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja u Slanom, u petak 3. studenoga konzervatorica – restauratorica Ivana Čustović  održala je izlaganje “Skriveni portret kapetana; konzervatorsko- restauratorski radovi na slici “Sv. Nikola” iz crkve sv. Roka u Grgurićima”. 

Kroz svoje izlaganje konzervatorica-restauratorica Ivana Čustović približila je i objasnila sve  faze radova; od početnih restauratorskih istraživanja, arhivskih i povijesno umjetničkih istraživanja, načina fotografiranja do postupaka i načina odstranjivanja prljavština, starih  lakova, preslika koje prekrivaju slikarski original. Također, objasnila je svim zainteresiranim  kako se stabiliziraju materijali od kojih je slika izrađena, kako ojačati platno, kako zakrpati  poderotine na platnu, kako rekonstruirati prikaz koji nedostaje, a da sve bude izvedeno u skladu s tehnološkim, ali etičkim pravilima struke.

Na kraju je otkriven i razlog zbog kojeg je slika intrigantna, zanimljiva i vrijedna. Naime, u procesu restauracije otkriven je desetljećima prekriven slojevima preslikama portret  kapetana Luke Brsečine koji je 1710. godine nabavio sliku s likom sv. Nikole, zaštitnikom pomoraca, za crkvu sv. Roka u Grgurićima što je potaknulo i na istraživanje o njegovoj svakodnevici, životu i djelu.

Pročitajte još

‘JASLICE U GALERIJI’ Vesela blagdanska atmosfera u Umjetničkoj galeriji

Dulist

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN ‘Mare Fjočica’ stiže na Veliku scenu!

Dulist

‘Candide ili optimizam’ s nominacijom za Zlatni studio

Dulist