Kultura

Plesna predstava ‘Playing reality’ u Art radionici Lazareti

Art radionica Lazareti u subotu, 4. studenog u 19 sati u sklopu svog godišnjeg programa, u lađi X u Lazaretima, predstavlja zagrebačke plesne umjetnice pod vodstvom Koraljke Begović, autorice predstave ‘Playing reality’. Riječ je o predstavi koja je nastala na motivu dječjih igara. Namijenjena je i odraslima i djeci, ljubiteljima pokreta i plesa i svima zainteresiranima za (ponovno) otkrivanje značaja igre u svakodnevnom životu, bez obzira na dob.

Uzimajući dječje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, ple-sna predstava Playing n.astaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim predstave kroz pro-ces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi for-malnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal.
Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac i brojne druge, često zaboravljene, pon-ekad izmišljene, igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje modularne matrice koja funcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od ap-strahiranih elemenata pojedinih igara. Napetost iščekivanja konačnog ishoda igre, pobjede ili poraza, pritom je suspendirana i zamijenjena drugom vrstom izvedbene napetosti koja se gradi postepenom akumulacijom raznolikog materijala koji u progresiji nudi sve kompleksniju rekonstrukciju svijeta igara.

Ideja: Koraljka Begović
Koncept i dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Izvedba: Koraljka Begović, Ida Jolić, Martina Tomić, Mia Zalukar
Glazba: Nenad Kovačić
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Vanjska suradnica: Davorka Begović
Kostimografija: Stella Leboš
Fotografija: Jelena Janković
Realizirano u produkciji: Udruga Domino i UPUH
Postprodukcija: Koraljka Begović

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske Unije u okviru platforme ak-tivnog gledateljstva projekta suradnje Be SpectACTive, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Realizirano u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom. Gostovanje u Dubrovniku realizirano je sredsatvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika i Grada Zagreba.

Ulaznice se mogu rezervirati na arl@arl.hr i u inbox stranice ARL. Ulaznice po cijeni od 6 eura mogu se kupiti 1 sat prije početka izvedbe na blagajni ARL.

Pročitajte još

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist

KNJIŽEVNI SUSRET Nikolina Bošnjak predstavlja eko slikovnice o Tigijima

Dulist