Koronavirus u Hrvatskoj

SJAJNA VIJEST Na novoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska više nije u ‘crvenom’

SJAJNA VIJEST Na novoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska više nije u 'crvenom'

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ažurirao je epidemiološku kartu Europe, a dobra je vijest da više niti jedan dio Hrvatske nije u ‘crvenom’. Dapače, neki krajevi su se i zazelenili, piše Jutarnji.

Na novoj karti ‘zelene’ su sve slavonske županije, Moslavina i karlovačko područje. Ostatak Hrvatske je u narančastom, no više nijedan dio Hrvatske nije crven.

Boje na karti ECDC rangira po broju slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, na 100 tisuća stanovnika. Zelena boja označava manje od 25 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika.

Što se ostatka Europe tiče, zelenom bojom označen je i veći dio Njemačke, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija, ali i većina Italije. To su dobre vijesti i za turizam jer upravo iz tih zemalja u Hrvatsku dolazi najviše gostiju.

O ovoj se vijesti na svome Facebook profilu oglasio i matematičar i inovator Nenad Bakić.

-Odlične vijesti, idući tjedan (ranije od očekivanja), Hrvatska na zelenim listama ECDC – napisao je na svom Facebook profilu Nenad Bakić naglasivši da se promjena odnosi na ulazak na zelene liste ECDC s obzirom na njihovu promjenu kriterija.

-Jučer objavljeni novi kriteriji ECDC dižu incidenciju za ulazak na zelenu listu s 25 u 14 dana na 50 u 14 dana. Pogledajte usporedbu starih i novih kriterija, piše Bakić na blogu Pandemijskirealizam.net.

-U prethodnom postu nisam uočio da ECDC Hrvatsku zapravo dijeli u 4 regije, a ne dvije, ali to ne utječe na izračune u tom trenutku. Međutim, kako Slavonija ima vrlo nisku incidenciju, ona je već po ovim kriterijima jučer ušla u zelenu zonu – piše Bakić.

SJAJNA VIJEST Na novoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska više nije u 'crvenom'

Trenutna incidencija po regijama (s jučerašnjim podacima) je ovakva, dakle cijela Hrvatska osim S. Hrvatske već jest u zelenoj zoni, što se samo treba objaviti u idući četvrtak (ako ne bude značajnog rasta slučajeva) – objave u četvrtak idu prema podacima u utorak, a u prošli utorak još nisu bile.

-Prema postojećem trendu, i zadnjem ažuriranju mog modela, do idućeg utorka bi incidencija u cijeloj Hrvatskoj trebala pasti još oko 20 posto, s time da Sj. Hrvatska trenutno pada nešto brže. Dakle, postoje vrlo velike šanse da i Sj. Hrvatska (Zagrebačka, Krapinska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka idući četvrtak bude na zelenoj listi – ističe Bakić.

Foto: Screenshot/ECDC, Twitter

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist