Kultura

Šesta Noć muzeja

Noć muzeja

Posljednji petak u siječnju u Dubrovniku je već šestu godinu zaredom u znaku Noći muzeja koja se, u organizaciji Dubrovačkih muzeja, održava na četiri gradske lokacije: u Kneževu dvoru, tvrđavama sv. Ivan i Revelin, te žitnici Rupe.

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 27. siječnja od 18 sati do 1 sat poslije ponoći.
Dubrovački su muzeji i ove godine pripremili bogat program za sugrađane različitih dobnih skupina koji se sastoji od mnoštva zanimljivih predavanja, prezentacija, druženja, radionica te zabavnih sadržaja, kao i prigodnih popusta te čašćenja.
U tvrđavi Revelin će najmlađi posjetitelji uživati  u radionici „Zvona i topovi“. Radionica će biti organizirana u sklopu projekta „Dubrovnik for kids“, a dječicu će kroz svijet topova i zvona provesti Maro i Baro, uz mnoštvo igrica, crteža i pjesmica.  Njihovim će starijim pratiteljima svakako biti zanimljivo predstavljanje Enciklopedije iz  18. stoljeća s crtežima lijevanja zvona i topova, koje je organizirano u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom.
U žitnici Rupe  će biti održano predavanje i prezentacija tradicijskog tekstila i odijevanja u Dubrovačkom primorju, nastali zahvaljujući istraživanju provedenom za potrebe iznimno uspješne izložbe „Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi“ što je proteklog ljeta bila postavljena u Rupama. Ovogodišnji domjenak za posjetitelje također će biti organiziran u Rupama,  kao i nastup Malog linđa iz O.Š. Slano i njihovih školskih kolega – recitatora molitvica iz Dubrovačkog primorja koje su prikupili sa svojom učiteljicom Ljiljom Šimunović.
Niz predavanja: o Festi sv. Vlaha kroz povijest, lulama i početku pušenja u Dubrovniku te o Domovinskom ratu na području Grada bit će održano u Kneževu dvoru, gdje će biti organizirano i prigodno druženje s knezom, kao i nastup klape Subrenum.
U tvrđavi sv. Ivan program počinje radionicom i igraonicom „Gusarska noć“, namijenjenom djeci mlađeg uzrasta, a završava predavanjem o simbolici masona.
U svim će prostorima biti organizirana i stručna vodstva kroz stalne postave, a bit će to i izvrsna prilika za razgledati  najnovije izložbe Dubrovačkih muzeja: o dubrovačkim betlehemima u žitnici Rupe, te o počecima kružnih putovanja  i počecima oglašavanja na dubrovačkom području u Kneževu dvoru.
Ni ove godine nisu zanemareni šopingholičari koji će moći odabrati neki od suvenira Dubrovačkih muzeja uz sniženje od 20 posto ili pak nešto iz kolekcije suvenira Bošković uz čak 40 posto popusta! Najsretniji posjetitelji će i ove godine biti nagrađeni prigodnim poklon paketima suvenira Dubrovačkih muzeja.
 
PROGRAM NOĆI MUZEJA
(petak, 27. siječnja 2012.)
Tvrđava Revelin
18.00-20.00 Radionica za djecu „Zvona i topovi“ u sklopu projekta “Dubrovnik for kids”
21.00 Predstavljanje Enciklopedije iz 18. st. s crtežima lijevanja zvona i topova u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom u Dubrovniku
 
Žitnica Rupe
19.00 Predavanje i prezentacija tradicijskog tekstila i odijevanja u Dubrovačkom primorju, uz nastup kulturnih udruga (linđo) i prigodni domjenak
21.00 i 22.00 Vodstvo kroz stalni postav
 
Knežev dvor
18.00 Vodstvo kroz stalni postav
19.00  Druženje s knezom
19.30 Klapa Subrenum
21.00 Druženje s knezom
20.00 Predavanje o Festi Sv. Vlaha kroz povijest
22.00 Predavanje ''Lule i počeci pušenja u Dubrovniku''
23.00 Predavanje na temu Domovinskog rata uz Power Point prezentaciju fotografija iz fundusa
 
Tvrđava sv. Ivan
18.00 Radionica i igraonica „Gusarska noć“ za djecu manjeg uzrasta
20.00 i 21.00 Vodstvo kroz stalni postav
22.30 Predavanje „Simbolika masona“

Prirodoslovni muzej
18.00 – 18.30 stručno vodstvo „Kroz povijest Muzeja“ (interaktivna prezentacija prvog kataloga muzejskih predmeta Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik „Zaštićene vrste“) 
18.00 – 18.45 nagradni kviz znanja „Kroz povijest Muzeja“
18.45 – 1.00 radionica: Kako je nastao katalog „Zaštićene vrste“, projekcija 30' loop i kreativna radionica
19.30 otvaranje izložbe „Kukci u kulturi“
21.00 – 21.30 stručno vodstvo „Kroz povijest muzeja“
Prvi dio programa od 18.00 do 19.30 h namijenjen je učenicima osnovnih škola.

 

DOM MARINA DRŽIĆA
Stalni postav Doma Marina Držića
Projekcije dokumentarnih filmova o umjetnosti i o umjetnicima

 

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK
18.00 – 01.00 Izložba (iz fundusa UGD)
20.00 i 22.00 stručno vodstvo kroz izložbu
Prodaja publikacija UGD po sniženim cijenama

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist