Koronavirus u Hrvatskoj

‘ŠALJEMO PORUKU DA SMO SIGURNI’ U Gospinom polju danas se cijepi 430 turističkih djelatnika

'ŠALJEMO PORUKU DA SMO SIGURNI' U Gospinom polju danas se cijepi 430 turističkih djelatnika

U Dubrovniku je ovog petka počelo cijepljenje turističkih djelatnika. Kako je ovom prigodom istaknula ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je stigla u Grad, danas će se tijekom dana u dvorani u Gospinom polju cijepiti oko 430 turističkih djelatnika.

-S obzirom na važnost Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije upravo odavde krećemo s cijepljenjem turističkih djelatnika. Vrlo nam je važno poslati poruku sigurnosti pa je zato važno i da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju. Danas imamo oko 430 turističkih djelatnika koji će se cijepiti tijekom dana. Cijepljenje se nastavlja i sljedećih dana i u drugim dijelovima Hrvatske. Prema anketama naših strukovnih udruženja, oko 70 posto turističkih djelatnika u Hrvatskoj izjasnilo se da se želi cijepiti. Očekujemo da će taj postotak biti i veći jer smo svi svjesni koliko nam je to važno. Turisti će prilikom dolaska gledati kakva je procijepljenost po pojedinim turističkim destinacijama – rekla je ministrica Brnjac.

Dodala je kako, s obzirom na dobar početak cijepljenja i na najave premijera Andreja Plenkovića kako će svaki tjedan u Hrvatsku dolaziti 230 tisuća novih doza cjepiva, očekuje da će prije početka turističke sezone svi turistički djelatnici koji to budu željeli, biti procijepljeni.

Na pitanje što država radi kako bi pomogla Dubrovniku koji je uvelike pogođen koronakrizom, istaknula je kako je ovaj početak cijepljenja u Gradu upravo dio toga.

-Mislim da prvo kroz ovo cijepljenje turističkih djelatnika šaljemo poruku da smo sigurni, da su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija sigurni. Pokrenuli smo projekt ‘Safe stay in Croatia’ kojim smo razradili sve epidemiološke mjere i standarde. To je važno jer čak i da neka županija nije ‘u zelenom’, ako određeni turistički objekt jest, to znači da je turist u njemu siguran. U kontaktu smo s britanskom Vladom, ali i ostalim Vladama, radi se na promociji projekta ‘Safe stay in Croatia’, Vlada će financirati antigenske testove s 20 milijuna kuna. Od 1. travnja usvojili smo jednostavne kriterije koji su definirani za ulazak u Hrvatsku, zna se da je Hrvatska otvorena i za treće države – podsjetila je ministrica turizma i sporta.

-Ove godine uz dobru procijepljenost i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i projekt ‘Safe stay in Croatia’ vjerujem u dobru sezonu. Imali smo prije nekoliko tjedana ekipe iz Njemačke koje su došle posnimiti situaciju u našem sektoru i kako se svi pridržavamo epidemioloških mjera u kampovima, restoranima, hotelima i to prenose na svoja tržišta. Uz sve te pretpostavke i uz nabavku antigenskih testova za turiste po simboličnim cijenama očekujemo dobru sezonu. Sve ove mjere radimo sada da bi nam sezona bila što bolja, ali naravno sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Sredinom lipnja očekujemo da bi Uredba o zelenim putovnicama trebala stupiti na snagu. Nije to kasno, mi smo od 1. travnja otvoreno, prva smo država koja se otvorila i jasno postavila kriterije ulaska u zemlju. Turisti će tražiti sigurne destinacije, radimo i na zelenim otocima, tamo smo imali jako dobru situaciju – istaknula je ministrica Brnjac.

Dodala je da su se zračne luke aktivirale i da bi sve trebale imati mogućnost antigenskog ili PCR testiranja.

-Važno je da ti punktovi ne budu samo u zračnim lukama i na graničnim prijelazima, već i u marinama i na drugim mejstima gdje se turisti kreću. Sve će to biti na našoj stranici ‘Safe stay in Croatia’. Razmišljamo svakako i o privatnim iznajmljivačima, neki od njih se već jesu cijepili – podcrtala je Brnjac.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prigodom izjavio kako mu je drago da je Dubrovnik izabran kao mjesto početka cijepljenja turističkih djelatnika.

-Mislim da Dubrovnik po svojoj važnosti u turizmu  to zaslužuje, a zaslužuje i po tome što je najteže pogođeno područje COVID krizom, povezanom s turizmom. Lani je šire dubrovačko područje imalo pad od više od 80 posto u odnosu na 2019. U našoj županiji generalno imamo odličan odaziv na cijepljenje i ovim ćemo ubrzati cijepljenje ukupnog pučanstva. Pozivam sve da se odazovu na cijepljenje i da stvorimo epidemiološku sliku koja će nam biti uvjet za dobru pripremu turističke sezone. I dalje vjerujemo da možemo ostvariti od 60 do 70 posto turističke sezone iz 2019. Svjesni smo da to ne ovisi samo o situaciji u Hrvatskoj i našoj županiji nego i u emitivnim zemljama. Vidimo da se Velika Britanija procjepljuje ubrzano, nadamo se da će to tako biti i u Njemačkoj i drugim emitivnim tržištima. Optimisti smo i moramo poduzeti sve mjere kako bismo bili sigurna turistička destinacija, a turisti će u Dubrovnik doći – rekao je župan Dobroslavić.

Dodao je kako će se i redovno cijepljenje nastaviti te da će ga se čak provoditi i ubrzanim tempom.

-Vjerojatno će biti i tri puta tjedno. Jučer smo imali veliko cijepljene s više od tisuću sugrađana. Ovo je dodatno cijepljenje koje ubrzava cijeli postupak. Koliko smo do sada cjepiva dobili, sve je potrošeno i veoma sam zadovoljan odazivom sugrađana. Čak je i odaziv za AstraZenecu kod nas bio bolji nego prosječno u Hrvatskoj. Mislim da su naši ljudi svjesni da je cjepivo ipak najbolja prevencija bolesti, ali i da je epidemiološka slika presudna za dobru turističku sezonu koju svi želimo – naglasio je Dobroslavić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist