Zanimljivosti

Ruđeru Boškoviću trg u Parizu

Ruđeru Boškoviću trg u Parizu

Slavni znanstvenik Ruđer Bošković bi sutra, u subotu, 13. srpnja, na svečanosti kojoj će nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, trebao dobiti svoj trg u 11. okrugu glavnog grada Pariza.

Naime, nakon što je AMCA (Udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta) nedaleko Francuske akademije na zidu palače u kojoj je živio postavila spomen ploču našem znanstveniku (prva ploča u Parizu djelomično napisana na ne-francuskom), ovo će mu biti drugi spomen u Parizu.
– Tako se, nakon više od 15 godina, ostvario moj drugi prijedlog označavanja življenja u Parizu našeg slavnog znanstvenika – javio nam je iz Pariza Ante I. Curać.

– Po zakonu u Francuskoj se ne mogu mijenjati imena ulica ili trgova, jer bi to značilo promjenu adresa osoba koje tu žive. Nova imena se daju novim ulicama ili trgovima (kojih u Parizu nema), ili gradskim površinama na kojima nema adresa niti brojeva. Tako nitko neće moći staviti adresu Ruđera Boškovića uz svoje ime, ali će se moći pročitati ploča na zidu – ističe Curać.

Inače, na pozovnici za ovaj značajan događaj Ruđer Bošković nazvan je „znanstvenik i filozof, rođen Hrvat, posvojen Francuz, simbol univerzalizma stoljeća svijetlosti“.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist