Kultura

Ruđerovo dalje porijeklo i korijeni

Humski zbornik broj XIII pod nazivom “Od Dubrave do Dubrovnika – prigodom 300-godišnjice rođenja Ruđera Boškovića” predstavljen je večeras u samostanu Svete Klare. Nakladnici zbornika su Muzej i galerija Neum te Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Dubrovnika.

– Dok se u Hrvatskoj bave Ruđerom Boškovićem kao znanstvenikom i astronomom, mi smo u Hercegovini odlučili obraditi njegovo dalje porijeklo i korijene, jer on za nas jest Dubrovčanin – istaknuo je na predstavljanju glavni urednik zbornika dr. don Ivica Puljić.
U stvaranju ovog zbornika sudjelovalo je 30-ak autora, koji su na 470 stranica donijeli svoje radove o Ruđeru Boškoviću.

O životu Ruđera Boškovića kao isusovca, teologa i vjernika govorio je biskup trebinjsko-mrkanjski mons. Ratko Perić, koji je ovom prigodom istaknuo kako se premalo govori o tom aspektu njegova života.
– Bošković je bio vjeran sin Crkve  i domovine, svoj talent je stavio u službu znanosti koja potječe od Božjih zakona. Podrijetlom iz vjerničke obitelji, postao je vjeran isusovac pa i onda kad je ta družba ukinuta – istaknuo je u ostalo biskup Perić, dodavši kako Ruđera Boškovića treba promatrati s različitih aspekata. .

O samom zborniku i temama u njemu okupljenima je govorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Dubrovnika Marinko Marić.
-Zbornik je znanstvenog karaktera u kojem svaki čitatelj može pročitati nešto za sebe – naglasio je Marinko Marić, zahvalivši se svima koji su pomogli u tiskanju ovog zbornika.

Zbornik se sastoji od 5 poglavlja koji nose slijedeće nazive: “Ruđer i Boškovići iz Orahova dola u Dubravi”, “Orahov do u Dubravi”, “Zavala u Dubravi”, “Bošković i naše doba” te “U pjesmi i prozi”.

Pročitajte još

O ŽIVOTU DUBROVAČKIH LJETNIKOVACA Online projekcija filma nastalog u sklopu radionice Muza

Dulist

U Pridvorju manifestacija ‘Pjesnici pod platanom’

Dulist

ZBOG BOLESTI Otkazan večerašnji koncert Frana Matušića, Jasminke Stančul i Gudačkog kvarteta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija