Kultura

Ruđerovo dalje porijeklo i korijeni

Ruđerovo dalje porijeklo i korijeni

Humski zbornik broj XIII pod nazivom “Od Dubrave do Dubrovnika – prigodom 300-godišnjice rođenja Ruđera Boškovića” predstavljen je večeras u samostanu Svete Klare. Nakladnici zbornika su Muzej i galerija Neum te Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Dubrovnika.

– Dok se u Hrvatskoj bave Ruđerom Boškovićem kao znanstvenikom i astronomom, mi smo u Hercegovini odlučili obraditi njegovo dalje porijeklo i korijene, jer on za nas jest Dubrovčanin – istaknuo je na predstavljanju glavni urednik zbornika dr. don Ivica Puljić.
U stvaranju ovog zbornika sudjelovalo je 30-ak autora, koji su na 470 stranica donijeli svoje radove o Ruđeru Boškoviću.

O životu Ruđera Boškovića kao isusovca, teologa i vjernika govorio je biskup trebinjsko-mrkanjski mons. Ratko Perić, koji je ovom prigodom istaknuo kako se premalo govori o tom aspektu njegova života.
– Bošković je bio vjeran sin Crkve  i domovine, svoj talent je stavio u službu znanosti koja potječe od Božjih zakona. Podrijetlom iz vjerničke obitelji, postao je vjeran isusovac pa i onda kad je ta družba ukinuta – istaknuo je u ostalo biskup Perić, dodavši kako Ruđera Boškovića treba promatrati s različitih aspekata. .

O samom zborniku i temama u njemu okupljenima je govorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Dubrovnika Marinko Marić.
-Zbornik je znanstvenog karaktera u kojem svaki čitatelj može pročitati nešto za sebe – naglasio je Marinko Marić, zahvalivši se svima koji su pomogli u tiskanju ovog zbornika.

Zbornik se sastoji od 5 poglavlja koji nose slijedeće nazive: “Ruđer i Boškovići iz Orahova dola u Dubravi”, “Orahov do u Dubravi”, “Zavala u Dubravi”, “Bošković i naše doba” te “U pjesmi i prozi”.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist