Županija

REBALANS USVOJEN UZ KRITIKE Kristić: ‘Nije bit imati dobar županijski proračun kad su općine i gospodarstvo na koljenima’

REBALANS USVOJEN UZ KRITIKE Kristić: 'Nije bit imati dobar županijski proračun kad su općine i gospodarstvo na koljenima'

Odlukom županijskih vijećnika županijski proračun za 2020. s projekcijama za 2021. i 2020. rebalansiran je na 1.026.100.000 kuna. Bilanca prihoda i rashoda povećana je za 49.950.000 kuna. Županijski proračun bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika iznosi 257.599.355 kuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike iznosi 768.500.645 kuna.

-To je uobičajena izmjena koju radimo na kraju svake godine i time usklađujemo proračun prema onome što se događalo između prvog i ovog završnog rebalansa. Smanjili smo u županijskom dijelu proračuna najam poslovnih prostora, koncesije na pomorskom dobru. U rashodima smo osigurali više sredstava za zdravstvo, socijalnu skrb i fond za projekte. Smanjili smo sredstva za Festivine, Ured DNŽ u Bruxellesu, za ured državne uprave. Korisnici koji su koristili više redstava su zdravstvo, školstvo i domovi. U teškoj smo situaciji dobro gospodarili proračunom, dobro smo u prvom rebalansu procijenili kretanja za prvi dio godine, osigurali smo djelovanje svim korisnicima proračuna. Nismo odustali niti od jednog projekta, za sve smo pronašli odgovarajuće financiranje. Za sigunost smo imali i bespovratni zajam Vlade. Mislim da ga nećemo koristiti u ovoj godini, ali dobro ga je imati. Vlada je osigurala beskamatni zajam od 6,9 milijuna kuna i u sljedećoj godini. Teška godina se privodi kraju – rekao je u izlaganju o rebalansu župan Dobroslavić.

Vijećnica Kristina Ćurčija uložila je amandman u kojem je zatražila da se svim djelatnicima domova za starije dodijele sredstva iz proračuna jer su i oni uključeni u borbu protiv COVID-a 19.

-Sjećamo se trećeg mjeseca kada je krenula situacija s COVID-om. Svi smo se zabrinuli što će se događati znajući da nećemo imati turizma, da idu teška vremena, da prihodi JLS-a neće biti onakvi na kakve smo naučili. Proračun je jednostavan. Drago mi je bilo čuti u županovom izvješću da nitko od korisnika proračuna nije ostao bez prihoda. Mislim da je napravljen odličan raspored. Moglo je biti i šest puta gore – rekao je Andrić.

Vijećnik Maro Kristić istaknuo je kako visina županijskog proračuna nije odraz dobrog upravljanja, već je do raspodjelje prihoda koji su drukčije raspoređeni nego kod jedinica lokalne samouprave.

-Posebno mi je zasmetalo u županovom izlaganju da smo kroz proračun uspjeli zadržati stabilnost županije i da su svi korisnici dobili sve svoje potrebe. Nije bit imati dobar proračun i zatvoriti se i reći da nismo pogođeni. Činjenica je da su ostale općine jako pogođene, gospodarstvenici su na koljenima. Ulazimo u godinu koja je puna neizvjesnosti. Ne vidim da su se povećale subvencije gospodarstvu i svima koji su pogođeni. Treba se otvoriti i žrtvovati interne stvari. Mi imamo stabilan proračun i gospodarstvo i žitelje koji su na rubu egzistencije. Ta poruka je ružna. Zato neću podržati ovaj rebalans – iznio je Kristić.

Vijećnik Pero Jerković rekao je kako je dvojio hoće li podržati proračun.

-Spominjemo smanjenje sredstava za Ured u Bruxellesu, župan se odrekao. Govorimo već godinama da su izdaci za njega previsoki. Pustili smo to tek kad je stislo. Slažem se s amandmanom za djelatnike domova koji su u istoj situaciji kao djelatnici bolnice. Mogli smo smanjiti sredstva političkim strankama i nama vijećnicima da bismo sredstva dali svima kojima su u ovoj krizi potrebna – naglasio je Jerković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se slaže da domovi zaslužuju određenu pozornost po pitanju COVID-a.

-Rebalansom smo za domove osigurali 120 tisuća kuna i to će njima biti podijeljeno. Nismo išli samo na četiri naša doma koji će dobiti 50 tisuća kuna, već i na ostale domove za starije i djece s posebnim potrebama koji će dobiti preostali iznos. Zato smatramo da je amandman suvišan, ne prihvaćamo ga i željeli bismo da odustanete od amandmana – poručio je Dobroslavić Ćurčiji.

-Kako mislite da se amandman treba poslati unaprijed? Zar sumnjate u vašu pročelnicu i ljude koji se bave proračunom? Zar mislite da oni ne mogu u 15 minuta pauze raspodijeliti sredstva? – upitao je župana vijećnik Jerković.

Amandman kluba vijećnika SDP-a nije dobio potreban broj glasova, a s 22 glasa za, 2 protiv i 9 sudržanih rebalansiran je proračun za 2020.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist