Županija

PREKO MILIJARDE Usvojen županijski proračun za 2021.

PREKO MILIJARDE Usvojen županijski proračun za 2021.

Županijski vijećnici prihvatili su županijski proračun za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. u iznosu od 1.010.584.000 kuna, od čega je županijski proračun 263,1 milijuna kuna, dok na proračunske korisnike ide 747,5 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je proračun razvojan i sadržava sve projekte koji su bili i ranije planirani.

-Nastavljamo s brojnim projektima od Centra kompetentnosti u turizmu, obrane donje Neretve od zaslanjenja, ostvarili smo osam projekata prekogranične suradnje s Italijom i realizirat će se dijelom već u idućoj godini. Sudjelovat ćemo aktivno u borbi protiv koronavirusa, kao i ove godine. Nadamo se povratku normalnom životu i da ćemo osloboditi zdravstvo od ovog pritiska. Moramo vratiti turizam na grane na koje smo naviknuli da jest. To neće biti moguće odmah, ali moramo raditi prema tome. Predložili smo jedan realan, razvojan, ali i štedljiv proračun. Stojimo kao i do sada iza svog prijedloga, osigurat ćemo uredno gospodarenje proračunom i uredno ispunjavanje obveza. Osigurat ćemo funkcioniranje i razvoj svih područja DNŽ – rekao je župan Dobroslavić.

-Neki se projekti prenose iz godine u godinu. 2018. sam provocirao župana za OŠ Cavtat. Nakon toga ste održali sastanak te ste se dogovorili s Općinom Konavle da ćete sufinancirati sve do građevinske dozvole. Zašto ne piše što će biti s tom školom u ovom proračunu? – pitao je vijećnik Davor Penić.

Vijećnik Pero Jerković istaknuo je kako ne smatra da može išta promijeniti svojim glasom u ovom proračunu te da je zato protiv njega.

-Bilo bi pošteno da ovaj proračun brani ministar Marić ili neki njegov pomoćnik pred Skupštinom. 740 milijuna ne ovisi ni o županu ni predsjednici Skupštine ni o jednom vijećniku, već o volji i programima Vlade i Ministarstva financija. Dokaz je to da na ovakav način smo nigdje. Osjeća li ijedan vijećnik da je u ičemu važan, da je izglasao proračun, ako je izglasao ono što je netko drugi pripremio van županije? Ne možemo ni očekivati da bude nešto ekstra razvojan. Mislim da smo još mogli smanjiti sredstva za političke stranke i za nas vijećnike, godinama ostaju ista – rekao je Jerković.

-Čudila se čak i moja 10-godišnja kćer kad je vidjela dva paketa materijala za Skupštinu. Materijali su mi dovoljno dobri digitalno. Nije ekološki da nam svima dostavljate preko 1200 stranica. Izglasavamo proračun, ali objektivno nismo na njega utjecati. Nastojimo povećati transparentnost, ali kada se stvari ne bi premrežavale preko četiri razine vlasti, sve bi bilo jasnije, a mi bismo raspravljali o sredstvima kojima sami možemo raspolagati – dodao je vijećnik Ivica Dajak.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist