DuList INUrednički izbor

RAZGOVOR S PLESAČICOM PETROM JERIČEVIĆ Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat!

RAZGOVOR S PLESAČICOM PETROM JERIČEVIĆ Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat!

Organiziram život na način da tijekom godine moram doći u Dubrovnik barem tri do četiri puta. Ta praksa je prisutna od fakulteta, na kojem sam upoznala moje cure iz Dubrovnika, Mirelu Muslić i Doru Predojević. Također, imam kuću na Korčuli, u Žrnovskoj Banji te volim i tamo poći. Dakle, odmor na jugu Hrvatske je za mene neizostavan – govori nam Petra Jeričević, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja koja je u svibnju posjetila Dubrovnik. Razlog tomu su bile višednevne radionice plesa u Lazaretima za mlađe i starije naraštaje na kojima je učila tajne plesova paso doble i jive, ali održat će i poseban tečaj za parove. Skoro dva desetljeća bavi se plesom, a njena životna prekretnica, kako će reći, bila je emisija ‘Ples sa zvijezdama’ u kojoj je 2013. godine odnijela pobjedu s glumcem Mislavom Čavajdom. Za nju je kreativnost glavni životni pogon. Ta joj je karakteristika donijela, kako kaže, puno dobrih stvari u životu.
—Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat. Stalno mi se otvaraju neke nove opcije, što je za mene uvijek vrlo poticajno – rekla je Jeričević te u razgovoru za DuList ispričala među ostalim svoje početke, zbog čega je odlučila u životu krenuti plesnim koracima te na koje je projekte posebno ponosna.

Kako je došlo do suradnje između Vas i Plesnog studija Lazareti?
U rujnu prošle godine pokrenula sam plesne radionice Ladies Latin u Zagrebu, a koje sam do tada držala jedino u Sportskom plesnom klubu u Samoboru, u kojem sam i zaposlena. Nakon što je moja prijateljica Dora Predojević podijelila sve o radionici na Instagramu, i od toga napravila ‘plesnu revoluciju’, upisalo se jako puno cura iz Dubrovnika. Kako sam se sprijateljila s njima, i dosta smo pričale, uvijek se povlačilo ime Zrinka Japunčić i Plesni studio Lazareti. Odlučila sam ići na godišnji odmor u Dubrovnik, a uz to sam dogovorila sa Zrinkom sve detalje oko radionice. Sve je organizirala ‘od a do ž’, tako da sam ja ovdje bez ikakve brige.

RAZGOVOR S PLESAČICOM PETROM JERIČEVIĆ Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat!

Možete li se vratiti unazad i opisati našim čitateljima kako je i kada započela Vaša ljubav prema plesu?
Plesni tečaj sam upisala s nekih devet godina. Ušla sam tada u svijet sportskog plesa. Latinoamerički standardni plesovi spadaju pod sportski ples i to nosi jedan sustav natjecanja kojim se nisam htjela baviti. Meni se više sviđa izvedbeni dio, koreografija i nastupanje. U jednom dijelu svoje karijere, sa svojom 21. godinom, dogodilo se da sam došla u emisiju ‘Ples sa zvijezdama’. Tu sam shvatila što meni zaista odgovara. Relativno sam mlada odustala od sportskih natjecanja. Nakon te emisije su moji roditelji prihvatili moje bavljenje plesom. Dotad je kod njih postojalo uvjerenje da moram završiti fakultet. Inače, bila sam upisala studij talijanskog i turskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje sam i upoznala Mirelu i Doru. Tu je krenula moja priča s Dubrovnikom, ali je završila s tim fakultetom. No, odlučila sam studirati na Kineziološkom fakultetu, odnosno na posebnom smjeru, stručnom studiju za izobrazbu trenera plesa. To sam i završila. Paralelno sam, sasvim slučajno, za vrijeme studentskih dana, krenula raditi u klubu u Samoboru. Na kraju je to ispala jako dobra priča u kojoj sve super funkcionira. Predsjednica kluba, koja je mene i zaposlila, otišla je u drugi klub te sam preuzela vodstvo. Tako da sam veći dio trenerske karijere posvetila Samoboru i klincima. U rujnu sam otvorila svoj obrt, kada se i pokrenula plesna priča ‘Ladies Latin’ čemu sam se više posvetila s obzirom na to da sportski klubovi, nažalost, ne rade već osam mjeseci.

Vaša mlađa sestra Paula je također u plesnom svijetu.
Zapravo je Paula kao mala pokazala veliku želju za plesom i prva upisala tečaj, a nakon nje sam se na taj korak odlučila i ja. Trenutno Paula djeluje i dalje kao plesačica, no s obzirom na to da studira, ne može plesu biti u potpunosti posvećena. U principu nije mislila da će se baviti plesom, no kako više odmiče vrijeme, primjećujem da naginje tome da bi htjela imati svoj klub i plesnu školu. Radi puno u plesu, za početak sada vodi sve moje grupe i uskače gdje može. Afirmiranija je plesačica od mene i u sportskom je smislu zaista fenomenalna. Mislim da je sveukupno bila 12 puta državna prvakinja. Mala rastura! No, i ona se, kao i ja, kroz godine usmjerila više prema showbizu te je između ostalog također sudjelovala na Plesu sa zvijezdama prije dvije godine. Stigla je u finale s Ivanom Šarićem, što je veliki uspjeh.

RAZGOVOR S PLESAČICOM PETROM JERIČEVIĆ Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat!

Je li Vam pobjeda u Plesu sa zvijezdama 2013. godine otvorila neka nova vrata u Vašem životu? Kakvo je to za Vas bilo iskustvo?
Za vrijeme trajanja emisije imala sam 21 godinu i bila sam jedna od mlađih mentorica na natjecanju. Ples sa zvijezdama je za mene bila velika prekretnica. Moji su roditelji tada prihvatili činjenicu da je ples moj poziv. Dosta sam sposobna osoba, ali ako me nešto interesira, nema te sile koja bi me ‘upogonila’ da to isto i napravim. Tako je i otpao fakultet, kao što sam već i rekla. Shvatila sam tada što želim i u kojem životnom smjeru želim ići. Druga prekretnica je bila ta što sam nastupala s glumcem Mislavom Čavajdom u paru. Inače, on je već prije te sezone trebao nastupati u emisiji, no nije bio u mogućnosti jer je tijekom generalne probe na Dubrovačkim ljetnim igrama ozlijedio koljeno. Od Mislava sam jako puno naučila. Nikad nije učio korake. On je taj ples učio kroz pokret i volio je dodati glumu. Riječ je o velikom perfekcionistu. Puno smo više vremena provodili u dvorani vježbajući nego ostali ostali natjecatelji. Bio je izvrstan od prvog dana. Od njega sam zapravo i naučila sve o glumačkom pristupu plesu. Zainteresirao me ujedno za kazalište. Malo sam posložila drukčije stvari jer sam do tada bila u sportskom sustavu. Ovo mi je iskustvo otvorilo čitav jedan drugi svijet i spektar mogućnosti. Mogu mu biti dosta zahvalna.

Jedan od Vaših zasigurno bitnijih projekata jest plesna predstava ‘Zapleši’.
Tako je. Jedan od bitnijih projekata i kojeg doživljavam velikim uspjehom je plesna predstava ‘Zapleši’. Htjela sam priču o Plesu sa zvijezdama postaviti na kazališne daske – taj proces koji mentori i plesači trebaju proći. To je sve čučalo u meni, ali kao klinka nisam znala puno stvari koje znam sada kao nešto odraslija osoba. Više sam vidjela razloga za to ne napraviti, nego provesti u djelo. U tom trenutku sam bila u Upravnom odboru Hrvatskog sportskog plesnog saveza i predložila sam im provođenje navedenog projekta te su ga podržali. Bio je to prvi put da je sportski ples predstavljen na kazališnim daskama. Priča je bila pričana kroz Gabrijelu i Slavka koji su te godine bili pobjednici Plesa sa zvijezdama. Premijera je izvedena u Zagrebu. Publika je jako dobro prihvatila ‘komad’ i kad sam čula završni pljesak, to je za mene bio poseban trenutak. U tom trenutku sam shvatila da mogu sve. Shvatila sam da sve što želim, mogu i ostvariti te da svaku ideju mogu provesti u djelo.

RAZGOVOR S PLESAČICOM PETROM JERIČEVIĆ Ne mogu sjediti na miru, mozak mi radi sto na sat!

Od početka pandemije koronavirusa dosta ste se aktivirali u online svijetu.
Koronavirus mi u jednom smislu dosta i pomogao. Sa sestrom sam se odlučila više usmjeriti na online djelovanje. Tako je nastala ‘Bella Ciao’ koju smo snimile na Tuškancu. To je ‘eksplodiralo’ na Internetu. Nakon toga smo napravile live gdje smo besplatno učile ljude tu koreografiju. Godinu dana nakon i dalje učimo tu koreografiju! Nije nam isto iskustvo kao što je ono uživo, ali donijelo mi je dosta novih polaznika.

Što najviše želite prenijeti svojim polaznicima na plesnim satovima?
Nije mi ples život, ali volim živjeti ples. Osjećaj koji mi ples daje, nije mjerljiv ni s čim. Volim kakva sam osoba kada plešem, kako se osjećam i kako se prezentiram. Jako često mi je taj ples bio neki kanal da se izrazim kada to riječima nisam mogla. Jako često mi je taj ples bio ispušni ventil. Mislim da me izgradio u osobu kakva sam sada. Naučila sam kroz ples prihvatiti sve svoje mane te unaprijediti svoje vrline i kvalitete.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 26. svibnja 2021.

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist