DuList IN

‘PUTOSITNICE’ U NARODNOJ KNJIŽNICI GRAD Ekspedicija Gorana Blaževića kroz pustinju Rub al Khali

'PUTOSITNICE' U NARODNOJ KNJIŽNICI GRAD Ekspedicija Gorana Blaževića kroz pustinju Rub al Khali

Istinski putnici putuju i kad je putovati teško i pomalo neizvjesno, a malom Bookmobil karavanom, u program „Putositnica“ u Narodnoj knjižnici Grad, ovaj put u četvrtak, 19. studenoga 2020. u 18 sati, stiže Goran Blažević s pričom o 650 km dugom pješčanom putu kroz pustinju Rub al Khali. Ovom prigodom Blažević će predstaviti i svoju novu knjigu „Karavana“.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, a u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera i preporuka prijave za događanje primaju se na mail tija@dkd.hr ili mobitel 098 594 737.

Nova knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinjukoju je organizirala saudijska kraljevska obitelji koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom.Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Promocija knjige popraćena je fotografijama i video zapisima snimljenim tijekom putovanja.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist