DuList INUrednički izbor

Marijanine škrinjice čuvaju tradiciju i uspomene konavoskog kraja

Marijanine škrinjice čuvaju tradiciju i uspomene konavoskog kraja

Veliko zanimanje u javnosti izazvala je svojim ručno rađenim slamnatim konavoskim naušnicama koje su u božićno vrijeme ukrašavali brojne domove. Ideja, inovativnost, trud i originalnost prepoznaju se u kreativnim radovima Marijane Sekondo i nije se dugo čekalo kako bi ova odgojiteljica po struci osmislila nešto novo. I ovoga puta glavna inspiracija bila joj je – tradicija. Riječ je o škrinjicama u kojima su žene vjerno čuvale svoje kućno zlato, kao što je to radila i Marijanina prababa čija je škrinjica s koljena na koljeno došla do njene mame i sad je ona čuva za svoju nevjestu. Dvadesetsedmogodišnja Marijana, koja na Facebooku djeluje pod nazivom Handmade ‘Konavočica’ stvorila je tako unikatne škrinjice koje mogu, u ovim čudnim vremenima, biti lijepi poklon, ne samo ispod bora, nego i u drugim prigodama. Spominje i kako može biti ‘torbica’ za u goste umjesto kutije keksa i 20 dkg kave.

‘Lavina’ oduševljenja
Započela je s izradom nekih konavoskih detalja već prije četiri godine. Sve je krenulo od konavoske naušnice kao vjenčića za vrata od prirodnih obrađenih materijala i u više veličina. Prvo su Marijana i njena majka Mirjana počele izrađivati klasične adventske vijence, dok otac Pero nije istaknuo: ‘Hajde napravite jedne u obliku konavoske naušnice’. Nakon nekoliko dana, on je odlučio provesti ideju u djelo i tako postao začetnik jednog novog trenda. Objavio je fotografiju svoga rada u poznatoj grupi Zavazda Konavle. Onda je krenula ‘lavina’ oduševljenja i upita! Kroz godine je uvodila neke novitete, a lani i adventski vijenac sa svijećama, konavoskom naušnicom i zelenilom. Kaže i kako je s vremenom nastala konkurencija. ‘Ne mogu ništa reći, svatko radi što hoće’, naglašava kreativna Marijana.

Marijanine škrinjice čuvaju tradiciju i uspomene konavoskog kraja
-Ove nam je godine koronavirus dao viška vremena i samo su padale ideje na pamet. U toj pauzi smo krenuli već praviti neke stvari kako bismo se pripremili za Božić. Ali i to što smo napravili u međuvremenu je pošlo obzirom da su, među ostalim, naše ukrase kupovali učenici svojim učiteljicama za kraj školske godine. Postali su zapravo originalan poklon koji se daje kroz cijelu godinu, ne samo u blagdanskom razdoblju – rekla je Marijana čija obitelj ima naslijeđene starinske naušnice kojima je preko stotinjak godina. Riječ je o naslijeđenom zlatu koje stoji u staroj škrinjici njene prababe. Takva tradicija čuvanja zlata i dalje je prisutna u brojnim konavoskim kućama.
-Rekla sam mami: ‘Idem i ja napraviti, doradit ću je i vidjet ćemo’. Kad sam je napravila, svidjelo mi se i podijelila sam prvu svoju škrinjicu s ljudima iz Zavazda Konavle – naglasila je Marijana. Škrinjice bi na prvom mjestu trebale stvoriti uspomenu.
-Meni čuva uspomenu na moju prababu i te konavoske naušnice koje su stare i iznimno teške. Ne mogu se usporediti s današnjim koje kupujemo u zlatarama. Također, te škrinje, osim uspomena, čuvaju tradiciju i ono najvrjednije što imamo – ističe nam.

Marijanine škrinjice čuvaju tradiciju i uspomene konavoskog kraja

Kreativnost u genetskom kodu
U izradi unikatnih rukotvorina sudjeluje cijela njena obitelj – uz majku i oca, njena sestra Petra te brat Mario. Rekli bismo – pravi čuvari tradicije. ‘Svatko ima svoj zadatak’, kaže Marijana. Njihovo glavno mjesto okupljanje je stol u dnevnom boravku koji je svakodnevno prepun stvari i materijala. Najviše koriste slamu i mjendule u izradi vijenaca, kao i jutu. Za adventske vijence sa svijećama, koriste rogač, čempres, male šipke, lješnjake…
-I sve što je zanimljivo i što nađem doma. Naravno, ubacimo i pokoju želju koju ljudi imaju i uvrstimo u naše ukrase. Kreativni nered je uvijek prisutan, pogotovo sad u intenzivnijem tonu, sve do kraja Božića – kroz smijeh će Marijana dodajući kako je kreativnost očito usađen u njihov genetski kod.
-Pokojna prababa, tatina baka Ane prije je tkala konavosku nošnju i ona je imala tu kreativnost u sebi koju smo očito mi povukli – ističe Marijana koja je napravila je tek nekoliko škrinjica, za sami početak.
-Pokazala sam ideju i nadam se da će se ljudima svidjeti. Već su neki rekli kako im je lijepo to što radim – naglašava Marijana.

Iz tiskanog izdanja od 11. studenog 2020.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad