Koronavirus u Hrvatskoj

PRVI NACRT COVID SANKCIJA Nošenje maski kontrolirat će policija, kazne će izdavati na licu mjesta

PRVI NACRT COVID SANKCIJA Nošenje maski kontrolirat će policija, kazne će izdavati na licu mjesta

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana. Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema, donosi Jutarnji.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznaje Jutarnji, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Sugestije policije

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva Jutarnji doznaje da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

– U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske, kaže jedan član povjerenstva.

Također Jutarnji doznaje da slušaju i sugestije policije koja je uključena u povjerenstvo jer imaju najviše iskustva s prekršajnim kaznama. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Što se tiče samog povjerenstva, riječ je o desetak osoba koje dolaze iz Ministarstva zdravstva, koji su i nositelji ovog zakona, HZJZ-a, policije, Stožera civilne zaštite i Inspektorata. Uglavnom je riječ o pravnoj struci, ali uključena je i zdravstvena struka, epidemiolog.

– Budući da je riječ o hitnom postupku, zadali smo si dva-tri dana da dovršimo dokument i da se napravi nacrt. Očekujemo da će u ponedjeljak dokument biti spreman – rekao nam je član povjerenstva o izmjeni zakona.

Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od osam do 15 tisuća kuna, i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru, ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

Dakle, ako je netko pozitivan na COVID -19 i to ne prijavi, dobit će kaznu. U ovaj zakon ugrađena je i kazna od dvije tisuće kuna za roditelje koji ne cijepe djecu protiv zaraznih bolesti, stoga preostaje vidjeti hoće li biti novih izmjena kada dođe cjepivo protiv novog koronavirusa.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist