Koronavirus u Hrvatskoj

PLENKOVIĆ UOČI STROŽIH MJERA Potrudimo se kako bismo mogli imati mirnije blagdane

PLENKOVIĆ UOČI STROŽIH MJERA Potrudimo se kako bismo mogli imati mirnije blagdane

Uoči stupanja na snagu novih, strožih mjera s ciljem suzbijanja širenja zaraze koronavirusa, građanima se obratio premijer Andrej Plenković. Istaknuo je kako se dolaskom jeseni pandemija ubrzala.

-Dosadašnjim mjerama nastojali smo očuvati što normalniji život naših sugrađana, trudeći se izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat kakav sada imaju brojne europske države. Premda se tjedni rast broja zaraženih početkom ovog mjeseca usporio, ovaj tjedan bilježimo porast od 15 posto te je dnevni broj zaraženih jučer prvi put premašio 4 tisuće. Od večeras u ponoć na snagu stupaju nove, strože mjere radi suzbijanja epidemije koronavirusa. Novim je mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sustavu – rekao je.
-Moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama. Znamo da u prosjeku 1 od 58 potvrđeno zaraženih i 1 od 9 hospitaliziranih nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i duže ako ne preokrenemo sadašnji trend – rekao je Plenković te dodao kako će nove mjere pogoditi brojne radnike i poduzetnike, točnije oko 85 tisuća ljudi, što je 5,5 posto zaposlenih u Hrvatskoj te da razumije njihovo nezadovoljstvo. Podsjetio je i kako je već donesen niz mjera za očuvanje radnih mjesta te da će Vlada i ovaj put donijeti novi paket mjera za potporu onima kojima je onemogućen rad kako bi se ovo zahtjevno razdoblje prebrodilo te da se ne ugrozi egzistencija onih koji ne rade.
Tako će se i dalje, za vrijeme obustave rada, isplaćivati potpora od 4 tisuće kuna po radniku uz oslobađanje plaćanja doprinosa, osigurat će se dodatna sredstva za COVID kredite za osiguranje likvidnosti, ali i donijeti nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova.
Napomenuo je kako će Vlada predložiti i izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako bi se uvele sankcije za sve one koji se ne pridržavaju mjera.

-To radimo nerado, ali je taj alat danas potreban kako odgovorno ponašanje velike većine građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci. No svi znamo da, kakva god ograničenja država odredi, njihova provedba bit će djelotvorna samo ako svatko od nas da svoj doprinos. Jer ako se i mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti – rekao je dalje.

Zahvalio se liječnicima, medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima koji su na prvoj crti obrane od virusa i koji su na visini zadatka.
-Našu solidarnost prema njima možemo i moramo iskazati vlastitim odgovornim ponašanjem. U nedjelju počinje Došašće, vrijeme kad se svi volimo družiti s obitelji i prijateljima. To ove godine neće biti moguće kao ranije. Pokažimo da smo u stanju odreći se dijela svojih navika i komfora i druženja radi zaštite sebe, bližnjih i drugih. Prioriteti su nam zdravlje, radna mjesta, proizvodnja te obrazovanje mladih. Potrudimo se kako bismo mogli imati mirnije blagdane. Uspjeh u borbi protiv koronavirusa u rukama je svakog od nas – poručio je premijer.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist