Politika

‘PRVE VIJESTI OHRABRUJUĆE’ Srđevci: ‘Nadamo se da aglomeracija neće uništiti privatne posjede na Kalamoti’

Iz Srđ je Grad uputili su priopćenje u kojem donose priču o ‘čovjeku, otoku i maslini’ te projektu Aglomeracije Dubrovnik te ističu kako su stanovnici potpisali peticiju u kojoj zahtijevaju da se poništi važeća lokacijska dozvola te da se buduća trasa i lokacije pojedinih sustava pročišćavanja projektiraju tako da ne uništavaju privatne posjede i ne nanose štetu lokalnom stanovništvu. Naglasili su i da su posljednje informacije sa sastanka s gradonačelnikom Matom Frankovićem i direktorom Vodovoda Lukšom Matušićem na ovu tematiku ohrabrujuće. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Na Kalamoti u Donjem Čelu živi jedan osebujan čovjek, u današnjem ‘civiliziranom’ svijetu rijedak primjer sretnog čovjeka. Svoju je sreću pronašao u načinu života u kojem je manje više i u kojem biti ne znači imati. Po povratku iz inozemstva, gdje je živio dvadesetak godina, vratio se na otok na kojem je u djetinjstvu provodio ljeta i tu je na otoku sagradio dom. Bavi se poljoprivredom i afitavanjem, ali i u ovo zanimanje unio je sebe i svoju filozofiju života. Ugošćuje ljude koji su mu u međuvremenu postali prijatelji, koji dolaze zbog njega, njegove gitare i načina života koji s njim dijele tijekom boravka. Kao i zbog pomadora iz vrta. Još kao mladić, taj je neobičan čovjek sanjao o tome da skupa s bratom kupi jedan stari, u makiju i draču, obrasli maslinik na Pločama, dijelu Kalamote koji gleda prema kanalu, na sjeveroistočnom kraju plodnog polja koje na zapadu počinje na plaži Ingalo. Nakon što je kupio i obnovio jednu staru kuću, u kojoj i danas živi, ostalo mu je taman toliko para da ostvari svoj dječački san. Kupio je maslinik u Pločama i bacio se na posao. Kako je krčio stoljetnu draču i makiju, u plodnom su polju, obasjane suncem, kao iz neke magle počele jedna po jedna provirivati stoljetne masline. Na kraju polja, u boroviku iznad stijena, na nekih 15-ak metara od mora, iz bršljena je izvirila i kamena omirina iz 18. stoljeća.

Naš junak nije znao puno o maslinama, ali je bio dovoljno mudar da zna da ne zna. Stoga je pozvao onoga tko zna –glavom i bradom mr.sc. Pavla Bakarića. Susret ove dvojice nije zabilježen nigdje, osim u memoriji našeg junaka koji se i danas sjeća kako su ‘gosparu Pavlu oči zaiskrile kad sam mu rekao da ne želim saditi nove masline, nego obnoviti stare.’ Te stare masline u Pločama, prema procjeni gospodina Bakarića, stare su između 400 i 500 godina i danas ih je sačuvano četrdesetak. Pomalo, bez žurbe i rokova, kako je navikao i kako je jedino ispravno, naš je junak zajedno sa sinovima (koji su uz njega zavoljeli otok i prirodu i ostali živjeti na Kalamoti) namjeravao staru omirinu u dnu maslinika osposobiti za življenje i na otoku okućiti oba sina.

A onda dolazi ‘napredak’. Projektom Aglomeracija Dubrovnik na Kalamotu dolazi kanalizacija i priča se naprasito prekida pitalicom: Kuda ide trasa kanalizacije i gdje se projektom predviđa smjestiti pročistač, postrojenje pumpe i dizel agregat? U međuvremenu su pokrenuti mediji, stanovnici Kalamote su potpisali peticiju u kojoj zahtijevaju da se poništi važeća lokacijska dozvola te da se buduća trasa i lokacije pojedinih sustava pročišćavanja projektiraju tako da ne uništavaju privatne posjede i ne nanose štetu lokalnom stanovništvu. S problemom su neposredno upoznati direktor Vodovoda Matušić i gradonačelnik Franković. Prve vijesti sa sastanka ohrabrujuće su. Nadajmo se da će biti dovoljno pameti, empatije i časti da se ova priča o čovjeku, otoku i maslini nastavi tamo gdje je stala – poručili su iz Srđ je Grad.

Izbori 2021.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija