Koronavirus u Hrvatskoj

Prve manje doze cjepiva u Hrvatsku stižu 26. prosinca, proći će provjere efikasnosti i kakvoće

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u nedjelju redoviti sastanak videovezom s predstavnicima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Tema sastanka bilo je cjepivo protiv bolesti COVID-19. Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić rekao je da smo uoči dolaska prvih doza cjepiva, piše Dnevnik.hr.

-Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka – rekao je Tomić.

-HZJZ je nadležan za doze i cijepljenje. HALMED-ov dio je ovaj koji se tiče odobravanja – objasnio je Tomić.

-Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Iz toga se radi uputa o lijeku koja je pisana jezikom prilagođenom pacijentu – rekao je Tomić.

Dolazak prve doze 26. prosinca

Nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama.

-Dolazak lijeka predviđen je 26. Nakon toga potrebno je provesti provjeru kakvoće – dodao je Tomić i istaknuo da HALMED još nakon toga mora dati suglasnosti.

-Kampanja je predviđenja 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine – rekao je Tomić.

Kako je istaknuo, efikasnost se gleda kroz ispitivanja, a svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti.

-Radi se o oko 95 posto efikasnosti – objasnio je Tomić.

-U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu – dodao je Tomić.

O nuspojavama cjepiva kaže kako će ih primati HALMED i HZJZ.

-Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Također, razmjenjivat će se informacije s Europskom unijom. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja lijekova, informacije vrlo brzo kruže – rekao je Tomić.

-Moguće nuspojave su glavobolja, umor, bol na mjestu uboda, povišena temperatura – naveo je Tomić.

Prve količine krajem mjeseca

U četvrtak je Plenković otkrio da bi prve manje količine cjepiva u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca. Do kraja godine u Hrvatsku će stići doze dovoljne za nekoliko tisuća ljudi, a cjepivo će tada primiti netko iz prve skupine prioriteta – ili zdravstveni djelatnici ili štićenici i radnici u domovima za starije, možda čak i jedni i drugi.

Hrvatska je ukupno, od svih proizvođača, naručila 5,7 milijuna doza cjepiva. Prvo stiže ono Pfizerovo.

Pročitajte još

U županiji sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminuo Dubrovčanin

Dulist

Božinović najavio strožu kontrolu nošenja maski, ali i moguće duže školske praznike

Dulist

Hrvatska ima 680 novooboljelih, preminule 22 osobe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija