Grad

Projekt revitalizacije TUP-a jedan od 20 najboljih u Europi

Projekt revitalizacije TUP-a jedan od 20 najboljih u Europi

U sklopu EU projekta ‘Novi europski Bauhaus’ Grad Dubrovnik je u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om prijavio projekt revitalizacije TUP-a te je isti od strane Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi.
Putem projekta ‘Revitalizacija TUP-a’ Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima, uključujući stručnjake društveno-humanističke, gospodarske, tehničke, pravne i ekonomske struke, formirao održivi model ‘novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora’.
Ideja je transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora koji su dugo godina bili izloženi onečišćenju, korištenjem održivih materijala u procesu obnove.
Novo dvorište TUP-a postat će mjesto zajedničkog interesa koje promiče lokalne kreativne ideje, suživot lokalne zajednice i turista, uz implementaciju koncepta (samo)održivosti i trans-disciplinarnog pristupa. Osim toga, posebno bitan aspekt je osiguranje dostupnosti javnosti te senzibiliziranje iste u podupiranju zaštite i očuvanja kompleksa. Sam projekt ima potencijal rješavanja prostorno-društvene segregacije između turista i lokalne zajednice, uvodeći programe od zajedničkog interesa, izvan povijesne jezgre.
Dugoročno, koncept transformacije tvornice promišljen je u skladu s gradskim projektom ‘Gruž 2030.’, kojim bi prostor koji je danas zagušen prometom postao novi gradski centar, tj. prostrana gradska riva, čime bi se omogućila adekvatna prezentacija povijesnih slojeva Gruža, uključujući idiličan ladanjski ambijent, ali i industrijsku baštinu.
Projekt ‘Novi europski Bauhaus’ pokrenut je 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota.
Strateškom odlukom ove gradske uprave o kupnji društva TUP d.d. stvorena je prilika da TUP postane kontrapunkt, paralelni centar grada i novo urbano središte.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist