Grad

Tko je sve u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja?

Nakon održanog ciklusa radionica na kojima su odabrani predstavnici gradskih kotareva te privatnog i javnog sektora u Izvršni odbor Upravljačke komisije za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’, trinaest članova ovog tijela imenovat će i Gradsko vijeće. Naime, na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća uvršten je Zaključak o utvrđivanju članova Upravnog odbora i imenovanju članova Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’.
Članovima Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja imenuju se: Bruno Diklić (predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Kontakt točke za svjetska kulturna dobra UNESCO-a), Antun Baće (predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku),Anita Korda (predstavnica Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za poslove gradonačelnika), Mihaela Skurić (predstavnica Zavoda za obnovu Dubrovnika), Marina Oreb (predstavnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije), Nikolina Grković (predstavnica Javne ustanove Rezervat Lokrum), Nebojša Stojčić (predstavnik Sveučilišta u Dubrovniku), Mara Kolić Pustić (predstavnica Gradskog kotara Grad), Katarina Doršner (predstavnica Gradskog kotara Pile-Kono), Petra Marčinko (predstavnica Gradskog kotara Ploče iza Grada), Marijana Manenica (predstavnica preostalog kontaktnog područja, gradskih kotareva Gruž, Lapad i Montovjerna), Vedran Kosović (predstavnik udruga civilnog društva) i Jelica Čučević (predstavnica privatnog sektora).
Za razliku od Izvršnog, Upravni odbor u Upravljačkoj komisiji sastavljen je prema funkciji koju članovi obnašaju, a to su: ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović i predstavnica udruga civilnog društva Ana Žuvela.
Podsjetimo, Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine. Provedba Plana povjerena je javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika, za što je prethodnu suglasnost izdalo Ministarstvo kulture i medija.
Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je aktivna participacija građana i civilnog društva. Kontinuitet utjecaja lokalne zajednice nastavlja se i kroz sudjelovanje predstavnika gradskih kotara u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana, što će doprinijeti i njegovom kvalitetnijem provođenju.
Plan upravljanja izrađen je ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama. Poslužit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Vlaho Arbulić: ‘Vječno sam zaljubljen u ‘komad’ zemlje na kojem sam odrastao’

Maria Prkut

[BEZ DOZVOLE KONZERVATORA] Pravoslavna crkva mora hitno ukloniti ulaz Muzeja ikona!

Dulist

[OVAJ ČETVRTAK U SPONZI!] Sastat će se opet stara klapa, ovoga puta za gospara Davora Gjiva Gjivoja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija