Grad

Tko je sve u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja?

Tko je sve u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja?

Nakon održanog ciklusa radionica na kojima su odabrani predstavnici gradskih kotareva te privatnog i javnog sektora u Izvršni odbor Upravljačke komisije za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’, trinaest članova ovog tijela imenovat će i Gradsko vijeće. Naime, na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća uvršten je Zaključak o utvrđivanju članova Upravnog odbora i imenovanju članova Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’.
Članovima Izvršnog odbora u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana upravljanja imenuju se: Bruno Diklić (predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Kontakt točke za svjetska kulturna dobra UNESCO-a), Antun Baće (predstavnik Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku),Anita Korda (predstavnica Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za poslove gradonačelnika), Mihaela Skurić (predstavnica Zavoda za obnovu Dubrovnika), Marina Oreb (predstavnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije), Nikolina Grković (predstavnica Javne ustanove Rezervat Lokrum), Nebojša Stojčić (predstavnik Sveučilišta u Dubrovniku), Mara Kolić Pustić (predstavnica Gradskog kotara Grad), Katarina Doršner (predstavnica Gradskog kotara Pile-Kono), Petra Marčinko (predstavnica Gradskog kotara Ploče iza Grada), Marijana Manenica (predstavnica preostalog kontaktnog područja, gradskih kotareva Gruž, Lapad i Montovjerna), Vedran Kosović (predstavnik udruga civilnog društva) i Jelica Čučević (predstavnica privatnog sektora).
Za razliku od Izvršnog, Upravni odbor u Upravljačkoj komisiji sastavljen je prema funkciji koju članovi obnašaju, a to su: ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović i predstavnica udruga civilnog društva Ana Žuvela.
Podsjetimo, Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine. Provedba Plana povjerena je javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika, za što je prethodnu suglasnost izdalo Ministarstvo kulture i medija.
Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je aktivna participacija građana i civilnog društva. Kontinuitet utjecaja lokalne zajednice nastavlja se i kroz sudjelovanje predstavnika gradskih kotara u Upravljačkoj komisiji za provođenje Plana, što će doprinijeti i njegovom kvalitetnijem provođenju.
Plan upravljanja izrađen je ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama. Poslužit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

Pročitajte još

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist

(FOTO/VIDEO) SVAKA ČAST GROFOVI! Pogledajte detalje zahtjevnog pothvata na Golubovom kamenu

Dulist