Grad

Tramišak uručila Frankoviću ugovor vrijedan 11 milijuna kuna

Tramišak uručila Frankoviću ugovor vrijedan 11 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je danas gradonačelniku Matu Frankoviću ugovor u vrijednosti od 1.457.557,37 eura, odnosno 11 milijuna kuna, za projekt Ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena u Dubrovniku.

Projektom je predviđena rekonstrukcija strojarnice, pri čemu je cilj zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor, navode iz Grada Dubrvnika.

U svom obraćanju, uz značaj europskih sredstava za realizaciju gradskih projekata, Franković je naglasio i buduću uštedu na energentima od milijun kuna godišnje.

“Zahvaljujem ministrici Tramišak na dolasku u naš grad. U posljednjih šest godina smo povukli više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava u naš grad i s ponosom ističemo činjenicu kako smo u tih šest godina ulagali i u spomeničku baštinu, i u energetsku obnovu mnogih školskih i predškolskih ustanova, u infrastrukturu i brojne druge projekte, s ciljem povećanja kvalitete života svih naših sugrađana. Posebno mi je drago što ovim ugovorom nastavljamo ulaganja u sportsku infrastrukturu, ali odgovaramo i izazovima vremena. Cijene energenata uistinu snažno rastu. Ugradnjom ove dizalice računajući sadašnje cijene energenata štedimo milijun kuna godišnje, što je milijun dodatnih kuna sportu i sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika“, kazao je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik je rekao i kako je na početku prvog mandata ove gradske uprave postavljen jasan cilj – ne trošiti vlastita sredstva na projekte za koje su na raspolaganju europski novci.

„Cijela nova europska perspektiva je ispred nas, niz novih operativnih programa, a sve dočekujemo spremni s nizom gotovih građevinskih dozvola, velikim kapitalnim infrastrukturnim projektima i očekujemo samo raspisivanje natječaja. Koliko smo uspješni u privlačenju europskih sredstava govore brojke, dosada smo povukli više od milijardu kuna, zacrtali smo cilj u ovom mandatu tri milijarde i vjerujem kako ćemo taj cilj dosegnuti“, rekao je gradonačelnik Franković.

Ministrica Tramišak istaknula je zadovoljstvo potpisivanjem vrijednog ugovora od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik.

“Ugovor je to prema kojem ćete koristiti obnovljive izvore energije, upravo one energije iz resursa koji je vama itekako dostupan, a to je energija iz mora. Vi ste među našim inovativnim projektima u ovom razdoblju i financirano je sve sredstvima Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. Vidimo kako pratite trendove u Gradu Dubrovniku. Osim ovih milijardu kuna vrijednih projekata financiranih iz fondova EU i nacionalnih sredstava, možemo potvrditi kako s područja Grada Dubrovnika gospodarstvenici, poduzetnici i institucije koje koriste sredstva povukli dvije i pol milijarde kuna. Brojke su zaista impresivne te govore i kvaliteti i načinu na koji razmišljate o vašem gradu i onome što želite ostaviti u budućnosti,” rekla je ministrica.

Između ostalog, istaknula je kako su ovakvi projekti važni za energetsku neovisnost te kako je Dubrovnik po tom pitanju napravio ozbiljne korake. Operativni programi za fondove EU za razdoblje 2021.-2027. poslani su u Europsku komisiju 8. srpnja te se čeka formalna procedura, a u rujnu bi prema riječima ministrice trebale krenuti pripreme za korištenje ovih sredstava u iznosu od 6,7 milijardi eura. Naglasila je kako je za Dubrovnik posebno važno korištenje ITU mehanizma.

“U novoj financijskoj perspektivi, Grad Dubrovnik se svrstao s većim gradovima te će imati dodatnu mogućnost korištenja dodatnih sredstava za samo područje Grada Dubrovnika. Mi ovdje govorimo o iznosu od oko 22 milijuna eura,” izjavila je ministrica Tramišak.

Ugradnjom dizalica topline, more-voda za potrebe grijanja Gradskog bazena, značajno bi se smanjila emisija CO2 u atmosferu u iznosu od 656 tona godišnje što čini smanjenje od 89%, te osim pozitivnih učinaka na globalnoj razini doprinijelo bi se i poboljšanju kvalitete zraka na lokalnoj razini.

Projekt je financiran u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.457.557,37 eura, od čega je 85% iznosa, odnosno 1.238.923,76 eura donatorskih sredstava, a 15% iznosa, odnosno 218.633, 61 eura sufinanciranje Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA d.o.o.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović