Koronavirus u Hrvatskoj

PROCJENE AMERIČKOG INSTITUTA Hrvatska bi do Nove godine mogla dosegnuti broj od 80 umrlih dnevno

PROCJENE AMERIČKOG INSTITUTA Hrvatska bi do Nove godine mogla dosegnuti broj od 80 umrlih dnevno

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se danas na početku sjednice Vlade na povećanje brojke novooboljelih od COVIDA-19 upozorivši i na povećani broj preminulih osoba. Tako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj preminuo 49 osoba, što je ujedno i najveći broj preminulih u jednom danu od početka epidemije.
Prema projekcijama Neovisnog instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona, donosi Dnevnik.hr, ukupno bismo do početka ožujka 2021. mogli imati čak 9000 umrlih od COVID-19, što bi značilo da ćemo izgubiti grad veličine Đurđevca. Trenutačno taj broj iznosi 1200 ljudi i u skladu je s predviđanjima IHME-a.
Ova Institut, naime, prati podatke o zaraženima i umrlima od COVID-19, svoje a svoje procjene revidira svaka dva tjedna. U rujnu su, naime, piše Dnevnik.hr, procjenjivali kako će dnevni broj umrlih do Nove godine biti 50 (brojka nadomak koje smo već sad), a da će ukupan broj umrlih biti 1267. U međuvremenu su revidirali te projekcije kako bi one odgovarale aktualnim brojkama, ali i dali nove procjene za sljedeća tri mjeseca.
Prema trenutačnim projekcijama, dnevna crna brojka umrlih do Nove godine mogla bi dosegnuti brojku od 82 osobe, a IHME predviđa da bismo najcrnje dane mogli imati oko sredine siječnja, kad bi dnevno moglo umirati oko 90 ljudi.
Pod uvjetom da se zadrže epidemiološke mjere koje su trenutačno na snazi i da građani jednako nastave (ne) poštivati te mjere, do Nove godine mogli bismo imati 12 tisuća zaraženih dnevno. Crne bi brojke nakon toga, s dolaskom proljeća i toplijeg vremena, trebale početi blago padati.
Poražavajuće je, piše Dnevnik.hr, što IHME procjenjuje da trenutačno manje od 30 posto stanovništva u Hrvatskoj stalno nosi zaštitne maske u javnosti. Kad bi svi nosili maske, IHME procjenjuje, stopa zaraze pala bi za 30 ili više posto.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist