Politika

Pročešljali smo kandidacijske liste: Tko su Dubrovčani koji bi u Sabor?

liste izbori 2024

Svoje mjesto u saborskim klupama iz 10. izborne jedinice na izborima 17. travnja pokušat će osigurati 238 kandidata s čak 17 stranačkih lista. No, neke stranke odlučile su se skoncentrirati samo na područje Splita i njegove okolice, koje je obuhvaćeno ovom izbornom jedinicom pa tako na pojedinim listama nema kandidata s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. To su Autohtona – Hrvatska stranka prava s predsjednikom Draženom Keleminecom, Dalmatinska akcija, stranka Javno dobro te Socijalistička radnička partija Hrvatske.

Franković jedini
U ovom pregledu i analizi lista i kandidata, krenut ćemo sa strankama koje participiraju u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Hrvatska demokratska zajednica odlučila je na svoju listu staviti samo jednog kandidata s područja Dubrovnika, inače drugog najvećeg grada ove izborne jedinice. Riječ je o aktualnom gradonačelniku Matu Frankoviću, koji je u saborskim klupama proveo posljednje četiri godine. Njemu je stranački šef Andrej Plenković namijenio četvrtu poziciju na listi. Inače, nositelj liste koalicije HDZ – HSLS – HDS – HNS – HSU jest, poznato je već od ranije, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar, Korčulanin Branko Bačić. Tu su i ministrica Marija Vučković te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan kao predstavnici neretvanskog dijela naše županije. Iako se špekuliralo kako će na listi biti još netko s krajnjeg juga, a spominjala su se imena aktualnog župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Konavle Boža Lasića, ali i ime ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza koji je također i predsjednik županijskog odbora HDZ-a, ispalo je da je Dubrovnik sveden i zastupljen samo s dosadašnjim saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Grada Dubrovnik Matom Frankovićem.

Kakva je ovo poruka Dubrovniku?
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Dubrovniku je, odnosno čelnoj osobi dubrovačke organizacije stranke, namijenio posljednje mjesto na listi. Tako je vršiteljica dužnosti predsjednice Gradskog odbora SDP-a Dubrovnik Anita Bonačić Obradović još gore prošla nego jedan od bivših predsjednika Jadran Barač. Barač je, podsjetimo, na posljednjim parlamentarnim izborima dobio 13. poziciju. I tada se, baš kao i danas, mnogi stoga pitaju kakvu to poruku Grbin šalje Dubrovniku i to drugi put. Svakako treba istaknuti kako je visoku poziciju na listi dobio SDP-ovac Mišo Krstičević, inače gradonačelnik Ploča, a od nedavno i županijski vijećnik koji će se s četvrtog mjesta pokušati progurati u Sabor. Ispred Bonačić Obradović je i načelnica Vela Luke Katarina Gugić, ali i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević. Naravno, svaki kandidat svoje mjesto u Saboru može osigurati i preferencijalnim glasovima tako da mjesto na listi ne znači ujedno i (ne)odlazak za Zagreb.
Inače, nositelj ove liste u našoj izbornoj jedinici je Ranko Ostojić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova. S SDP-om na ove izbore izlazi i stranka Centar, čija je kandidatkinja dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević dobila sedmo mjesto.

Capor prvi, Giljača zadnji
Đuro Capor nositelj je liste političke platforme Možemo! I stranke Srđ je Grad. Korčulanka Igra Šain Kovačević je na trećem mjestu, a odmah iza nje slijedi dubrovačka gradska vijećnica Petra Marčinko. Vinki Lozica s Korčule pripalo je 6. mjesto, dok je 8. nekadašnji gradski vijećnik Srđevaca Igor Miošić. Na 11. mjestu je supruga povjesničara umjetnosti i također nekadašnjeg vijećnika Srđevaca Ivana Viđena, Milana Romić Viđen, dok je posljednje mjesto, suprotno očekivanjima mnogih, pripalo županijskom vijećniku Srđ je Grad Marku Giljači. Ovo je ujedno i lista s najviše dubrovačkih kandidata.

Pavličević nositelj
Nastavljamo sa strankama koje nisu trenutno zastupljene na dubrovačkoj političkoj sceni. Na parlamentarne izbore u koaliciji izlaze Fokus i Republika. Zanimljivo je spomenuti kako je uzor Damiru Vanđeliću i stranci Republika upravo Dubrovačka Republika. Za nositelja liste Fokusa i Republike u 10. izbornoj jedinici izabran je Dubrovčanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, novinar Mato Pavličević. Tu su još i Miroslav Pavlović iz Kolomca, kao treći na listi te Ranka Cvitanović iz Dubrovnika kao peta na listi. Pelješac predstavlja Nikolina Bilić Poljanić iz Orebića, koja je dobila 4. mjesto, dok neretvanski kraj ima svoju predstavnicu u Opuzenki Sandi Smolčić Odak.

Povratak Vukotića
U našoj izbornoj jedinici s listom ide i stranka Karoline Vidović Krišto Odlučnost i pravednost. Na njoj se nalazi jedno Dubrovčanima poznato političko lice. Riječ je o Slobodanu Vukotiću, nekadašnjem gradskom vijećniku i čelniku HSP-AS-a koji je, nakon napuštanja te stranke krenuo stopama Ruže Tomašić te postao dopredsjednikom Hrvatske konzervativne stranke u Dubrovniku. Potom je 2021. godine bio kandidat političke stranke Most na izborima za Općinu Ston. Na ove parlamentarne izbore ide s 10. pozicije na listi. Tu je i Pločanin Mirko Petrušić kojemu je namijenjeno 6. mjesto.

Avu Karabatić spasio Pernar
I stranka Ivana Pernara pokušat će osvojiti mandate za Sabor i to s nositeljem Petrom Vujaklijom iz Vrboske. Odmah iza njega je hrvatska starleta Ava Karabatić, koju je Pernar spasio od političke propasti stavivši je u zadnji tren na svoju listu. Avi je, naime, nedostajalo potpisa za samostalnu listu pa je poput viteza na bijelom konju u priču uskočio Pernar te joj ponudio mjesto na svojoj. I tako će građani naše županije 17. travnja moći glasati i za Karabatić. No, Pernar je na listu za 10. izbornu jedinicu stavio i svoju majku Liljanu Pernar s cavtatskom adresom. Ona je pak dobila treće mjesto, dok je na petom Dubrovčanin Marko Vučković. Stigli smo i do liste Domovinskog pokreta i Prava i pravde. Njen nositelj je vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe, dok je na visokom trećem mjestu Ričard Milun, maloljetni dubrovački branitelj. Milun je inače jedini Dubrovčanin na listi DP-a, no tu je i Opuzenka Ivona Topić Ćerlek, Marin Mataga iz Podgradine (Slivno) te Korčulanka Mila Jakovljević.

Ima i Sočana
HSP, HRVATSKO BILO i HDSS nemaju kandidata iz Dubrovnika. No, na njihovoj je listi Mario Galov iz Metkovića te Iva Borovina s Korčule. Koaliciju Mosta, Hrvatski suverenista, HKS-a i Nezavisne liste mladih predvodi Božo Petrov. Tu su još i dubrovački Mostovac Josip Mikuš kao peti na listi te županijski vijećnik Ivica Dajak na sedmoj poziciji. S listom u 10. izbornoj jedinici, ali i kandidatima iz Dubrovnika izlazi i Radnička fronta. Visoko drugo mjesto dobila je Petra Božanja s Osojnika, dok je sedmi na listi njen sumještanin Damir Miliša.

Ričard ‘zahvatio’ otoke
Lista Ričarda nezavisnog nije iznjedrila niti jednog Dubrovčanina, no zato su zastupljena naša dva otoka. Treći na Ričardovoj listi je Mario Prižmić iz Vela Luke, dok je četvrta Lastovka Ivana Čaljkušić. Nositelj liste koalicije Socijaldemokrata, IDS-a, PGS-a, Laburista i Demokrata je bivši SDP-ovac Kuzma Tomašić iz Smokvice na Korčuli. Na ovoj je listi i jedan Župljanin. Riječ je o Matu Marlaisu iz Čibače. Za kraj tu je i lista koalicije Umirovljenika zajedno, SU-a, BUZ-a i DSU-a. Na njoj je na 11. mjestu Tonći Marinović iz Baćine.

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist