Politika

MATO FRANKOVIĆ Puljak je prepisao našu odluku i ne zna je provesti, kako bi tek vodio državu!?

mato frankovic

Jedino je Vlada Andreja Plenkovića garant nastavka dobrog i kvalitetnog smjera upravljanja hrvatskim turizmom jer ima jasnu viziju što, ne sutra, nego što za 5 godina. Jedino će nam održivi turizam omogućiti dugoročni gospodarski prosperitet. Sve drugo su polurješenja, rješenja bez vizije, jasnog prijedloga i programa. Na takav način možemo doći u situaciju da izgubimo 4 godine s ljudima koji ne znaju što bi. Ako nisu sposobni provesti odluku o komunalnom redu koju su prepisali od Grada Dubrovnika, kako bi bili sposobni voditi bilo što u državi?! – rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika i kandidat HDZ-a za saborskog zastupnika u 10. izbornoj jedinici na predstojećim izborima. Franković se, naime, ovog petka na konferenciji za medije osvrnuo na održivi turizam, ali i na svog političkog oponenta Ivicu Puljka.
-Ja kao političkog oponenta u 10. izbornoj jedinici ne vidim nijednog drugog političara osim Ivicu Puljka, gradonačelnika Splita, koji je svojom umješnošću, a ima je u genima te bih rekao da je kao kum kikaš dobro ispregovarao pozicije na listi, tako da je bez velikih kalkulacija osigurao dovoljan broj mjesta u Saboru za sebe i svoju suprugu i tako riješio svoju političku budućnost, odnosno mogućnost za nekakvu drugu trgovinu – rekao je Franković te podsjetio kako je Puljak prije nešto malo manje od godinu dana, neto prije nego što je izglasan Zakon o turizmu, iz Dubrovnika poručio kako taj zakon nije provediv te kako nije dobar za gradove.
-Dubrovnik je već sada prepoznat ne samo nacionalno, nego i međunarodno po brojnim uspjesima po pitanju uvođenja različitih mjera u održivi turizam. U istoj toj godini mi smo postali šampion turizma, dok je Split bio prepoznat prema ljudima koji povraćaju i uriniraju na ulicama Splita te uništavaju njegovu povijesnu jezgru. Puljak je uveo zaštitare na ulice misleći da se tako red može uvesti. Mi smo napravili nešto potpuno drugo – regulirali smo, poštujući sve zakonske akte, turizam kao i prekomjernu razinu buke. S jedne strane imamo Dubrovnik kao grad primjer održivosti i održivog turizma, a s druge strane Split koji je najveći grad u 10. izbornoj jedinici kao primjer neodgovornog upravljanja, neodrživog i stihijskog turizma s gradonačelnikom koji ne zna što bi pa prepiše komunalni red Grada Dubrovnika, a istovremeno ga ne zna provesti, ne zna što bi sa svim tim radio – rekao je dalje te naglasio kako njegovi sugrađani moraju biti svjesni činjenice da HDZ ima konkretne mjere i prijedloge s ciljem poboljšanja kvalitete života.

‘Svoj uspjeh mjerim prijedlozima važnim za naš grad’
-Sve ono za što sam se kao saborski zastupnik zalagao i borio u prošlom sazivu Sabora i što smo proveli namjeravamo nastaviti raditi i u novom sazivu, od cijelog niza zakonskih i podzakonskih akata, jednim dijelom usmjerenih na turizam i održivost turizma, a drugim dijelom usmjerenih na priuštivo stanovanje. To je i moj osobni cilj u Saboru. Neki svoju uspješnost mjere po broju replika i istupa, ja sam se odlučio na drugi put. Uspješnost sam želio mjeriti prijedlozima koji su bitni za naš grad, naše sugrađane i stanovnike krajnjeg juga i to je bio moj prioritet – istaknuo je dalje Mato Franković.
Dotaknuo se i uloge Vlade Andreja Plenkovića u implementaciji održivosti i održivog turizma uopće u RH.
-Vlada Andreja Plenkovića je donijela prvi zakon ikada o turizmu koji je omogućio jedinicama lokalne samouprave upravljati turizmom s ciljem dugoročne održivosti. Stihijski turizma u startu donosi brzi novac, ali dugoročno smanjuje kvalitetu života, upropaštava zone življenja te dugoročno kao krajnji cilj imamo izbjegavanje tih destinacija jer nitko ne želi biti u nekoj destinaciji koja je obliježena prekomjernim turizmom. Zato je važno da se i u novom programu HDZ-a stavlja naglasak na dvije važne teme, međusobno povezane, a to su daljnja decentralizacija države, održivost turizma kroz zakone i podzakonske akte i priuštivo stanovanje. Priuštivo stanovanje je ono što je bitno za sve naše sugrađane, one koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Turizam istovremeno donosi blagodat i prijetnju priuštivom stanovanju. Stoga ćemo, ako se ne postave jasna pravila i kriteriji, izgubiti u određenom trenutku naše stanovnike. No, mi imamo jasno mjerljiv program – rekao je Franković.

Porezno rasterećenje onih koji iznajmljuju dio svog stambenog prostora
Na pitanje novinara što će se po pitanju održivog turizma napraviti u iduće četiri godine, Franković je rekao kako treba nastaviti s aktivnostima po pitanju rekategorizacije, odnosno izmjena Pravilnika vezanog za pružanje usluga u domaćinstvu.
-Tu je važno definirati nekoliko stvari. Prvo, razriješiti pitanje višestambenih zgrada i onemogućiti daljnje stavljanje u najam stanova u višestambenim zgradama i pretvarati iste u apartmane. Stečena prava se ne mogu oduzeti i to nam je svima jasno, baš kao i to da grad danas ima 45 tisuća kreveta. No, radi budućnosti moramo ići u smjeru postavljanja jasnih kriterija – rekao je te dodao kako je potrebno provesti i rekategorizaciju smještaja kako bi honorirali kvalitetu i kako bi na taj način podupirali poduzetnike i sve one koji žele biti poduzetnici da ulažu u kvalitetu svog smještaja te da reinvestiraju dio dobiti. Osim toga, treba porezno rasteretiti one koji iznajmljuju dio svog stambenog prostora te uspostaviti pravilan porezni tretman za one koji se bave gospodarskom djelatnošću iznajmljivanja.
-Samo tako možemo upravljati našim turizmom i turističkim aktivnostima. Treba pohvaliti činjenicu da su se su posljednje četiri godine spustile brojne ovlasti kao ona vezana za kontrolu, mjeru i nadzor buke. Sad smo tu brži i efikasniji – rekao je te se spomenuo i Zakona o pomorskom dobru kojim su se jedinicama lokalne samouprave povećali prihodi, ali su dobile i alat kontrole pomorskog dobra te zaustavljanja toga da nam plaže budu prekrcane ležaljkama.
mato frankovic1

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist