Politika

Problemi sa zakonom estonskog investitora izazvali sumnju, UPU Zaton Mali odgođen do nove sjednice

Problemi sa zakonom estonskog investitora izazvali sumnju, UPU Zaton Mali odgođen do nove sjednice

Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali i predjela Bunica interes je građana, koji na ovaj dokument čekaju već jako dugo. Rekao je to uvodno na Gradskom vijeću gradonačelnik Mato Franković, a sve vezano za jednog privatnog investitora, koji i financira izradu UPU-a, a o kojem se danas pisalo zbog njegovih ranijih problema sa zakonom. Riječ je, naime, o estonskom investitoru Peeteru Palusaaru iz tvrtke Hansa nekretnine.
-Mene je interesiralo tko ovo najviše želi? – rekao je gradonačelnik te podsjetio kako je ovo bila jedna od osnovnih tema zbora građana 2019. godine. Tada su građani pitali, rekao je gradonačelnik, čija su žrtva i zašto moraju toliko čekati jer na svojoj djedovini ne mogu ništa graditi.
-To je razlog zašto se plan nalazi pred vama, nismo htjeli da građani budu nečije žrtve – rekao je dalje.
Također je napomenuo kako ovaj estonski investitor na ovom području ima tek 5800 metara kvadratnih što je 4 posto UPU-a bez mora. Razmišljao je, naglasio je, povući točku s dnevnog reda, ali to nije napravio zbog Zatonjana.
-Mislim da trebamo ići ka želji građana, ali ako vijećnici smatraju da je ovo problematično i da zbog povijesti tog investitora treba povući točku, ja ću to i napraviti – rekao je.
Vijećnik Đuro Capor pitao je zašto se temeljem nevaljane prostorno planske dokumentacije ide rješavati pitanje prostornog razvoja Zatona. Podsjetio je kako je 2011. godine javna rasprava pokazala kako je glavni problem Zatonjana loš Prostorni plan.
-Ako se Šuičin GUP iz 2005. i Prostorni plan iz 2005. pokazao kao nekvalitetan alat za planiranje razvoja modernog grada, ako smo pokrenuli postupak za njegovim izmjenama, čemu ići u potrošnju prostora temeljem nevaljalog GUP-a? Ako već ne valja podloga, ako je investitor imao određene probleme sa zakonom, zašto mislimo da će ishod ovog UPU-a biti povoljan po Zatonjane? – pitao je Capor te predložio povlačenje točke s dnevnog reda kako bi se planiranje razvoja Zatona temeljilo na kvalitetnim dokumentima, a ne onima koje je pregazilo vrijeme.
-Moramo biti oprezniji i bolje upoznati s činjeničnom situacijom – smatra Nikša Selmani.
Pero Vićan rekao je kako ovo područje ne pokriva GUP već Prostorni plan uređenja.
-Ako bi se ušlo u proceduru, inzistirao bih da se u nju ne ide dok se ne riješi granica pomorskog dobra. Zaton je 9 km od Straduna, a pomorsko javno dobro nije definirano – rekao je to podsjetio vijećnike kako se u obuhvatu ovo plana nalazi i izvorište Palata. Ostaje mu dvojbeno, rekao je, je li ovo interes stanovnika Zatona. Ako jest, dignut ću tri ruke, poručio je.
-Ne želim se baviti njegovom prošlošću, ali očito se ovdje ne radi o ozbiljnom investitoru. Ozbiljan investitor morao bi biti dobrodošao u toj sredini te s mjesnim odborom komunicirati određene benefite koje će to mjesto dobiti tom investicijom – rekao je dalje Vićan. Predložio je i on povlačenje točke, ne za trajno, nego dok gradonačelnik vidi je li to interes većine naroda iz Zatona Maloga te da se tek tada, na sljedećoj sjednici krene u proceduru.
-Želim otkloniti bilo kakvu sumnju pogodovanju investitoru koji ima 5800 ‘kvadrata’ – rekao je Franković.
-Vidim da postoje određene zadrške i kod gospodina Vićana i kod Srđevaca – rekao je gradonačelnik te povukao točku s dnevnog reda do iduće sjednice. Pozvao je i sve stanovnike Zatona da se putem mjesnog odbora uključe jer je bitno, dodao je, da se vidi da je ovaj UPU inicijativa njih samih, a ne privatnog poduzetnika koji ima 4 posto ukupnog zemljišta.

 

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović