Politika

O POSEZANJU SRBIJE ZA NAŠOM KNJIŽEVNOSTI ‘Kad nemate svoju kulturu, onda prisvajate tuđu’

O POSEZANJU SRBIJE ZA NAŠOM KNJIŽEVNOSTI 'Kad nemate svoju kulturu, onda prisvajate tuđu'

Kad određeni narod u tom razdoblju svoje kulture nema, onda prisvaja našu – rekao je gradonačelnik Mato Franković na pokušaj Srbije za prisvajanjem naše književnosti. Rekao je to u odgovoru na pitanje vijećnika Krešimira Markovića. Naglasio je kako je takav pokušaj posezanja za tuđim pokušao svesti na razinu smijeha, no kad je počeo čitati, ostao je nemalo iznenađen njihovim tvrdnjama.
-Ne možemo spriječiti želju za posezanjem tuđeg. No, moje pitanje tim ljudima, posebno Vladi Republike Srbije jest, ako je sve to tako kako tvrdite, zbog čega ste nas bombardirali i željeli uništiti ono što je nekad po vama bilo i naše i vaše. Mi moramo biti ustrajni u očuvanju naših kulturnih dobara i dizati važnost našeg kulturnog doprinosa europskoj zajednici – rekao je Franković te se osvrnuo i na odbijenicu kojega je dobila srbijanska produkcija za snimanje filma u našem gradu.
– Točno je da je stigao s područja Srbije zahtjev neovisne produkcije za snimanjem serije o poznatim Srbima u Dubrovniku. Kad smo tražili dodatno objašnjenje, rekli su da su to Marin Držić, Gundulić, Ruđer Bošković… Odbili smo ih. No, nije prošlo ni mjesec dana, stiže dopis ambasade Srbije u Beogradu za istog naručitelja iako je naziv serije bio nešto izmijenjen no sadržaj je bio isti – objasnio je gradonačelnik dodavši kako je tada bila riječ o zahtjevu Radio televizije Srbije. I taj je zahtjev, sukladno gradskom Pravilniku, odbijen.
-Ta želja za tuđim je nevjerojatna. Život u laži i inzistiranje na laži ostaje trajni pečat svih vlada, a možda najviše ove Vučićeve. Mi smo članica EU i moramo putem europskih institucija dodatno zaštititi našu kulturnu baštinu, ali i istinu. Oni nikad neće posustati, njihova želja i čežnja bit će uvijek ista – da Dubrovnik bude dio njihove povijesti, jer to im nedostaje. U tim vremenima nisu imali nijednog značajnog književnika i znanstvenika – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist