Politika

NEPRIMJERENA VISINA ODAŠILJAČA NA LOPUDU Gradonačelnik prozvao OiV za samovolju!

NEPRIMJERENA VISINA ODAŠILJAČA NA LOPUDU Gradonačelnik prozvao OiV za samovolju!

Pitanje spomenika braniteljima na Pilama potaknuo je vijećnik Mosta Maro Kristić. Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je stari spomenik zbog dotrajalosti i prijetnje za prolaznike morao biti demontiran i uskladišten. Također je izrazio nadu da će on u budućnosti pronaći svoju svrhu. Za novi spomenik ove bi se godine trebao raspisati natječaj, no najprije ide natječaj za spomenik poginuloj djeci. On bi se trebao raspisati u prvoj polovici ove godine sve kako bi se s gradnjom počelo do kraja 2022. Do tada bi trebalo biti izabrano i rješenje za spomenik braniteljima na Pilama.
Drugo Kristićevo pitanje odnosilo se na zračnu povezanost, o čemu je nedavno uputio i priopćenje. Ponovno je upitao zašto se plan Zračne luke o broju putnika ove godine razlike od gradonačelnikovih očekivanja te zašto je predstavnik Grada glasovao za takav plan. Gradonačelnik se prvo osvrnuo na činjenicu kako je danas u gradu sve zatvoreno i kako je grad prazan. Napomenuo je kako početkom veljače dolazi velika filmska produkcija, a restorani su zatvoreni. I prvi kruzer uplovljava 2. veljače.
-Moramo postaviti jasna pravila da zakupci gradskih prostora ne mogu svi biti zatvoreni – rekao je te dodao kako će se tim pitanje pozabaviti uskoro.
-Situacija se razvija u dobrom smjeru i ne vidim razloga za pesimizam – smatra gradonačelnik.
Petra Marčinko (Srđ je Grad) osvrnula se na reakciju Lopuđana na izgradnju novog antenskog stupa visine 35,5 metara.
-Građevinska inspekcija rijetka je pojava u Dubrovniku. Grad bi trebao reagirati možebitnim zaustavljanjem radova te traženjem alternativne lokacije. Kakav je stav Grada, hoćete li reagirati i na koji način – pitala je Marčinko.
Gradonačelnik je rekao kako je u trenutku kad je dobio informaciju da se gradi, vrlo je aktivno uključen u proces.
-Smatram potpuno neprimjerenim izgradnju stupa od 35,5 metara koji strši i koji se ničim ne uklapa u prostor – rekao je gradonačelnik Franković. Rekao je kako je poslao dopis predsjedniku uprave OiV Mati Botici sa zahtjevom da se vrati stara visina kako bi se smanjio utjecaj na vizuru Lopuda, a istovremeno osigurao TV signal. Napomenuo je kako Odašiljači i veze osim TV signala održavaju i signalne uređaje za žurne službe. Gradonačelnik se osvrnuo i na neistinu, kako je rekao, koju je sinoć u javnom prostoru iznio Vido Bogdanović. Bogdanović je naime rekao kako je Grad Dubrovnik izdao građevinsku dozvolu.
-Grad nije izdao dozvolu. Sami antenski stup se ne radi po građevinskoj dozvoli nego po Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama – dodao je te pojasnio proceduru. Naime, investitor podnese zahtjev gradskom upravnom odjelu za pokretanje e-konferencije, na kojoj je sudjelovao Grad kao i više javnih tijela te se svako tijelo očituje u dijelu koje se odnosi na njih. Tada se radi glavni projekt te ponovno e-konferencija te se nakon toga samo konstatira da je završeno i tu je priča gotova.
-Mi smo jedino bili servis za e-konferenciju – rekao je te naglasio kako su se sukladno Pravilniku investitor, projektant i izvođač dužni pridržavati kod gradnje pravila struke te se ne smije raditi protivno prostorno-planskoj dokumentaciji.
-Kad se radi po Pravilnu, investitor nas tek pisano obavještava o početku građenja, a mi nadležne inspekcije da radovi počinju. I to smo odradili. Ovdje je navedeno da se radi o izmjeni antenskog stupa – rekao je te dodao kako se ovdje pričalo o zamjeni stupa, a radi se o gradnji novog. Izrazio je nadu kako će danas s Odašiljačima i vezama pronaći rješenje.
-Nije dobra samovolja posebno ne državne tvrtke i ne služi na čast Odašiljačima i vezama – poručio je.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist