Koronavirus u Hrvatskoj

PROBLEMI S ISPORUKOM Nemamo dovoljno doza, obustavlja se novo cijepljenje

Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva. Daleko je to od onoga što nam je obećano kad smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti – rekao je na konferenciji za medije Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Rekao je kako će se zbog toga morati obustaviti nova cijepljenja, jer za to nemamo dovoljno doza Pfizer cjepiva. Istaknuo je kako će se s drugom dozom uspjeti pokriti svi oni koji su primili prvu. Uz to, i Moderna je odustupila od obećanih doza, a s isporukom će kasniti tjedan dana.
-Tražimo svoja prava i molimo proizvođače da se isporuči ono što je obećano, ali i da nam se poveća broj doza, no za sad su naši pokušaji ostali na tome. Sad smo u situaciji da moramo restrukturirati plan i nemamo Pfizerovog da proširujemo populaciju, sad ga čuvamo za drugu dozu te čekamo polovicu veljače kad su obećali veće količine, iako to ne vidimo u ovom trenutku – rekao je.
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, rekla je kako smo na neki način zaštićeni kroz EU. Budući da je desetak godina radila u Imunološkom zavodu, rekla je kako je riječ o novom cjepivu te da treba veliki kapacitet da se proizvede ogromna količina za cjelokupno stanovništvo. Uz to svaku proizodnju cjepiva prate i skupe i zahtjevne kontrole.
-Svaka od brojnih kontrola za svaku seriju cjepiva mora biti uredna da bi se cjepivo pustilo u distribuciju. Ako se nešto u cijelom procesu mora ponavljati, za to treba dodatnog vremena. Ne postoji proizođač kojemu su baš sve serije savršene i time se produljuje vrijeme isporuke cjepiva. To može biti jedan od razloga zbog kojih će isporuke biti nešto kasnije nego što se očekivalo – objasnila je. No naglasila je kako je važno da imamo sigurno i dobro kontrolirano cjepivo.

Pročitajte još

Hrvatska ima 10.500 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 59 osoba

Dulist

U županiji 377 novooboljelih, jedna osoba preminula

Dulist

Nije istina da bez COVID potvrde nećete moći kod liječnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija