Županija

PRIPREME ZA PRISTUPANJE EU Župan Dobroslavić na sastanku u vladi Republike Kosovo

PRIPREME ZA PRISTUPANJE EU Župan Dobroslavić na sastanku u vladi Republike Kosovo

Župan Nikola Dobroslavić, na čelu delegacije Odbora regija, sastao se u vladi Republike Kosovo s potpredsjednikom vlade Besnikom Bislimijem i ministrom lokalne uprave Elbertom Krasniqiem. Župan Dobroslavić predsjedao je sastankom Radne skupine za odnose sa zapadnim Balkanom, Europskog odbora regija u Prištini (Kosovo) na kojem je bilo riječi o pripremama za pristupanje EU-u – ulozi lokalnih vlasti, projektu decentralizacije i potpore općinama, te izgradnji održivog grada, odnosno održive prakse.

– Stečenim iskustvima u Odboru regija, želimo potaknuti i ohrabriti lokalnu samoupravu da se izbori za veću ulogu u procesu eurointegracija kao i centralne vlasti o benefitima takve suradnje. Izuzetno je važno ustrajati na načelu supsidijarnosti, odnosno obavljanja usluga građanima na onim razinama na kojima će one biti najuspješnije realizirane – rekao je župan Nikola Dobroslavić i naglasio stav Odbora regija da svih šest zemalja zapadnog Balkana trebaju postati članicama EU-a, ali da je neophodno prethodno, bez razlike, ispuniti potrebne kriterije za pridruživanje. “Odbor regija će na tom putu pomoći kroz suradnju s lokalnom samoupravom, ali i putem ove radne grupe te zajedničkim savjetodavnim odborima u procesima nakon otvaranja pregovora s pojedinim državama” – zaključio je župan Dobroslavić.

Uz članove Odbora regija, na sastanku su prisustvovali potpredsjednik vlade Republike Kosovo Besnik Bislimi, ministar lokalne uprave Republike Kosovo Elbert Krasniqi, voditelj Ureda EU-a na Kosovu/posebni predstavnik EU-a veleposlanik Tomas Szunyog, te dužnosnici i stručnjaci lokalne i regionalne samouprave Kosova.

Odbor regija ima statutarnu ulogu u politici proširenja EU-a putem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojima se uspostavljaju zajednički savjetodavni odbori i radne skupine sastavljene od članova Odbora regija i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave zemalja proširenja u svrhu pružanja potpore tim tijelima na njihovom putu u EU. Svi zajednički savjetodavni odbori i radne grupe sastaju se jednom godišnje u Bruxellesu na dan proširenja i jednom u partnerskim zemljama. Projektom decentralizacije i potpore općinama (Demos) podupire se 38 općina Republike Kosova u postizanju demokratskije lokalne uprave i boljeg upravljanja općinama. Njime se podupire i kosovska vlada u razvoju politika kojima se potiče financiranje općina na temelju pravila.

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist