DuList IN

PREMIJERA PRED PREPUNOM SLAVICOM Veliki pljesak za filmsku ekipu nagrađivane ‘Murine’

PREMIJERA PRED PREPUNOM SLAVICOM Veliki pljesak za filmsku ekipu nagrađivane 'Murine'

Dugotrajnim pljeskom dubrovačka je publika pozdravila dio ekipe u Cannesu Zlatnom kamerom nagrađenog filma ‘Murina’ redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Dubrovačka premijera održana je u utorak navečer u prepunom ljetnom kinu Slavica, a publika je itekako pokazala kako im se ‘Murina’ sviđa.
Nakon projekcije uslijedio je i razgovor s glavnom glumicom Gracijom Filipović i redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović. Prvo pitanje odnosilo se naravno na premijeru u – Dubrovniku. Gracija je priznala kako je bila jako nervozna kad je među publikom vidjela jako puno poznatih lica, dok je Antoneta smo rekla kako je odmah promislila: Joj, zvuk ne valja, valjda će svi još jednom poći pogledate film gdje je zvuk bolji. Nigdje drugo joj se to, priznala je, nije dogodilo nego naravno u rodnom gradu.
Obje su se složile kako je velika čast biti u Cannesu.
-Strepili smo cijelu godinu, film je bio u škrabici za vrijeme korone. Prvo je to da smo u Cannesu bilo jedno veliko olakšanje, a zatim je premijera prošla izvrsno, svi su bili zainteresirani za Murinu, za distribuciju i prodaju, za sav taj poslovni dio koji je jako važan i bez kojega nema filma. Nama je emotivno to bio veliki roller coaster. Ja sam kao što svi znate bila jako trudna (smijeh) i emotivna – rekla je redateljica.
Gracija je naglasila kako je u Canessu bilo čarobno.
-To je spoj elegancije i glamura, ali i vrlo opuštenih ljudi koji su tu zbog filmova – rekla je.
More kao da u filmu igra svoju posebnu ulogu, rekla je tijekom razgovora Nataša Dangubić, o čemu ih je i upitala, baš kao i za odabir lokacija.
-Podmorje je prostor podsvjesnog, gdje Julija kao protagonist ima pravo i proliti krv, i zaljubiti se, i imati agresiju kakva možda nije dopuštena iznad mora. Jako smo dugo tražili lokacije, snimali smo od Kornata do Dubrovnika jer sam tražila lokaciju bez ikakvog zelenila. To je izuzetno bitno jer sam željela da su karakteri na samom golom kamenu, da gore u svojoj strasti, da se ništa ne može sakriti, da nema hlada i tu smo lokaciju trebali kao dodatni karakter u filmu – ističe Alamat Kusijanović.
Gracija se nadovezala kako je more za Juliju mjesto na kojem je sigurna i gdje je nitko ne može uznemiravati. Rekla je kako je bilo dosta teško i zahtjevno snimanje upravo tih scena, cijelo vrijeme je tim ronioca morao biti u moru, a i dosta je fizički zahtjevno.
-Tehnički je bilo prilično zahtjevno, ali u filmu sve te morske scene izgledaju prilično moćno – rekla je dalje.. Na pitanje je li se bojala, rekla je da nije jer je trenirala plivanje 11 godina, na što se nadovezala Antoneta riječima: Ja sam se bojala. Za snimanje su se pripremali jako dugo, otkirla je Gracija, dok je Antoneta rekla kako su mjesec dana bili na Kalamoti gdje je Gracija ribala, učila baratati harpunom i bocama i ‘bila u karakteru’.
-Dosta smo se pripremali, dosta više nego što se inače priprema za filmove. Pripremamo se još od Plavetnila kojeg smo snimali tri godine prije – rekla je Gracija Filipović.

I zadnje pitanje upućeno redateljici bilo je: Je li zadovoljna?

-Nemoguće je napraviti film kojeg si zamislio zbog produkcijskih, vremenskih uvjeta, lokacija, emotivnih barijera… Uvijek je onaj film kojega si ti snimio u glavi taj film i sve ovo drugo su replike – rekla te dodala kako je zadovoljna.

-Film nosi poruku koju sam željela, a to je da se svi mi vratimo u vrijeme te snage, te borbe koju imaš kao adolescent. To je nešto što neminovno blijedi, a izuzetno je bitno, ta ljubav za životom i ta snaga – zaključila je.

Svečanoj projekciji u kinu Slavica osim obitelji i prijatelja naše filmske ekipe nazočile su i brojne osobe iz društvenog i javnog života Grada. Bili su tu i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, gradonačelnik Mato Franković sa zamjenicom Jelkom Tepšić, župan Nikola Dobroslavić sa savjetnicom Žaklinom Marević i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist