Koronavirus u Hrvatskoj

PREKO HZZ-A Plenković najavio nove mjere pomoći za poduzetnike i radnike

U Banskim dvorima održava se redovita sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na saborsku raspravu o Zakonu o obnovi Zagreba.

– Mislim da je rasprava jučer bila sadržajna. Mi čekamo da sagledamo cjelinu sugestija i inicijativa pojedinih zastupnika i klubova i nakon toga očekujemo da se krajem idućeg tjedna, ovisno o tome što je prihvatljivo i u okviru koncepcije Zakona, usvoji 11. rujna i da se krene s dokumentom koji je važan za provedbu mjera, a to je program mjera te osnivanje fonda kojeg će biti potpisnici Vlada, Grad Zagreb i dvije županije. Što se tiče ostalih aktivnosti, zahvaljujem potpredsjedniku Medvedu za aktivnosti povodom dana nestalih. Važno je da otkrijemo sudbinu onih koje obitelji ne mogu pronaći. Potpredsjednik Medved i ja smo rekli da će to biti važna tema angažmana Vlade u ovom mandatu – kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako se na Bledu odrežao strateški forum na kojem je sudjelovalo niz čelnika iz brojnih europskih zemalja te kazao kako je dobro da se te aktivnosti ponovno reaktiviraju, piše Jutarnji.

– Danas ćemo na Vladi dati dva jamstva, jedno je jamstvo za brodogradnju. Nakon niza rasprava, analiza i zahtjeva koji su došli pred nas, jedno se odnosi na društvo MKM Yachts, gdje je podugovaratelj društvo 3. maj u Rijeci. Riječ je o izgradnji najluksuznijih polarnih kruzera. Druga odluka odnosi se na Uljanik brodogradnju 1856. u svrhu pokretanja proizvodnje. Ovo je poruka Puli, Istri, radnicima brodogradilišta koji su bili najuporniji i s nama razgovarali cijelo vrijeme. to je signal gdje otvaramo prostor na mudar način kako bismo postupno revitalizirali postupak brodogradnje u Puli – kazao je Plenković.

– Najvažnija najava, po meni najbitnija, koja je na tragu onoga što smo govorili u kampanji, o očuvanju radnih mjesta.

U Hrvatskoj imamo više od milijun i petsto tisuća zaposlenih i otprilike sto tisuća nezaposlenih. Uspjeli smo održati solidnu turističku sezonu i mislim da će se to osjetiti u prihodima državnog proračuna i na efekte predvidivog i očekivanog pada BDP-a. Na tom tragu mi smo kao Vlada, pogotovo gospodarski dio resora, razmatrali što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima.

Niz mjera, koje su išle preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će biti zadužen za mjere, donijet će se u ponedjeljak. Dovoljno je da se tijekom rujna isplate sredstva koje idu temeljem mjera koje su trajale do 31. kolovoza, a da poduzetnici mogu planirati aktivnosti do kraja godine.

Potporom za ožujak od 3250 kuna, potporom od 4 tisuće kuna omogućili smo zadržavanje radnih mjesta, premostili smo krizu za brojne poduzetnike.

Što su rezultati? Zadržana je zaposlenost, očuvana je likvidnost, ukupno je isplaćeno 6,3 milijardi kuna za sve mjere. Vrhunac korištenja mjera bio je u travnju kad smo za preko 100 tisuća poslodavaca isplatili plaće za 581 tisuću radnika u RH.

Primjerice za kolovoz planira se isplatiti 270 milijuna kuna. Za skraćeno radno vrijeme bit će isplaćeno sredstava za skoro 25 tisuća radnika. Provedba ovih mjera je po nama polučila učinke. 31.8. smo bilježili povećanje osiguranika za 16 tisuća i to je kraj onoga što se naziva uobičajenom sezonom, spriječili smo značajnije povećanje broja nezaposlenih.

Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez straha, mi ćemo nastaviti s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, maksimalno do 2000 kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike uz otpis doprinosa – kazao je premijer.

Plenković je i kazao da će mjera od 4 tisuće kuna plaće po zaposlenom biti na snazi do 31. prosnica ove godine.

– To je za djelatnosti koje su ugrožen poput prijevoza putnika, ugostiteljstva, djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja što je osobito važno za turizam, kao i djelatnosti vezane za rekreaciju, kulturne i sportske događaje ako su imali pad prometa većih od 60 posto i ta potpora uključuje otpis doprinosa.

Mjere od 4 tisuće kuna omogućit ćemo poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvoreni odlukama Nacionalnog ili lokalnog stožera civilne zaštite.

Sve ove mjere koje će nas za 4 mjeseca koštati 400 milijuna kuna, dio tih sredstava se kompenzira i namiruje sredstvima iz Europskih fondova i budućih programa.

Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno. Nismo čekali da se na razini EU usvoje pravni akti, nađu sredstva pa da kasnije krenemo s implementacijom. Reagirali smo na vrijeme i zato u krizi nismo imali toliku nezaposlenost. Aktivnosti koje radimo sada su na tragu takve politike vlade i nadam se da ćemo mjere raspraviti sa socijalnim partnerima, predstavnicima sindikata i udruge poslodavaca, da ćemo nastaviti s mjerama za likvidnost poduzetnika i putem HAMAG BICRO-a i programa koje ima Hrvatska banka za obnovu i razvitak. To je cilj investicija, poticanja gospodarstva, brzog apsorbiranja sredstava.

Izvijestila nas je ministrica Tramišak da smo ugovorili više od 100 posto ukupnoga iznosa aktualne financijske perspektive, 101 posto je ugovoreno.

Mislim da su ovo važne poruke uoči političke i ekonomske jeseni na način da svi mogu planirati svoje aktivnosti s okvirima koje su poznati.

Zahvaljujem ministru Fuchsu što radi s kolegama i stručnjacima za omogućavanje školske godine. Važno je da omogućimo uz sve mjere koje poduzimamo sukladno preporukama HZJZ početak školske godine od najmanjih pa do fakulteta – kazao je premijer Plenković.

Pročitajte još

Hrvatska ima 1291 slučaj zaraze koronavirusom, preminulo je 12 osoba

Dulist

U županiji 35 novih slučajeva, u bolnici hospitalizirano 14 osoba pozitivnih na koronavirus

Dulist

Hrvatska se i dalje ‘crveni’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija